Најновије

СТРЕПЕ ОД СЛЕДЕЋЕГ ПОТЕЗА РУСИЈЕ! НАТО вежба — сахране

Упркос томе што је Москва у више наврата истицала да нема никакве намере да нападне НАТО, норвешки војници изјавили су да се овим суморним вежбама спремају управо за такав сценарио.

Норвешка војска увежбава сахрањивање војника и суочавање са смрћу сабораца усред руско-украјинског сукоба, известили су локални медији. Ова сабласна обука била је део војних вежби на полигону Сетермен у округу Тромс у северном делу земље, наводи се у чланку норвешке телевизије "НРК".

Поред припрема за оружане окршаје, вежбе су укључивале навикавање за "менталне" изазове рата, а који укључује сахрањивање сабораца на бојном пољу.

У оквиру вежби, неки војници су се такође претварали да су рањени и да помажу својим немоћним друговима. Једна фотографија коју је овај медиј поделио, а која је очигледно снимљена у лето, приказује одред норвешких војника који стоји изнад свежег гроба са импровизованим дрвеним крстом. Друга, снимљена зими, приказује "повређеног" војника који лежи на леђима у снегу и очигледно чека да га саборци извуку на безбедно.

Артиљерац Јенс Еспеланд рекао је за норвешки медиј да се "мора мислити о томе шта свакодневни живот заправо значи", додавши да, чак и уз овакву обуку, "никада нисте припремљени за тако нешто" као што је губитак сабораца.

Наредник Стијан Мо је напоменуо да је у обуци искористио своје лично искуство из рата у Авганистану, где је изгубио саборца у експлозији аутомобила бомбе.

Алберт Веделер, заменик команданта батаљона, приметио је да је "рат у Украјини поставио ствари у перспективу", описујући погибије другова на бојном пољу као "реалну ситуацију која се може догодити у Норвешкој".

"Наш велики непријатељ на истоку потенцијално може да дође, однесе животе и уништи ствари које волимо код норвешке нације", рекао је он, очигледно мислећи на Русију.

Русија је, пак, у више наврата напомињала да нема никакве намере да нападне НАТО, што се и из њене спољне политике у протеклих двадесет година могло уочити.

Међутим, Москва већ дуго изражава забринутост због ширења војног блока предвођеног САД ка њеним границама. Руски председник Владимир Путин рекао је да је настојање Украјине да се придружи Алијанси један од кључних разлога за текући сукоб.

Погребна обука норвешких војника коинцидира са периодом када и украјински и западни званичници коначно признају да је дуго најављивана офанзива у којој је Кијев претрпео катастрофалне губитке била неуспешна.

Како је рекао руски министар одбране Сергеј Шојгу, Украјина је у последњих пола године изгубила више од 125.000 војника.

Орбанов вето за Украјину могао би да блокира и одлуке ЕУ о Западном Балкану

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА