Најновије

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ОВЕ ПОРУКЕ? Компромис је баш далеко

Лидери америчког Сената обећали су да ће наставити с покушајима постизања споразума о обезбеђивању милијарди долара нове помоћи Украјини, али је неизвесно да ће то учинити брзо, након што су републиканци блокирали свеобухватан закон о безбедносној помоћи усмереној ка иностранству.

Администрација америчког председника Џоа Бајдена и даље покушава да убеди Конгрес да усвоји закон о додели више од 100 милијарди долара помоћи америчким савезницима.

Највише је намењено Украјини – 61 милијарда (остатак је за Израел и Тајван) али све ометају републиканци који контролишу доњи дом Конгреса.

Њихов захтев је да се у исти рачун укључе средства и мере за јачање границе са Мексиком, као и пооштравање имиграционих закона. Али демократе се томе активно противе, не желећи да поткопају своју изборну базу мање од годину дана пре председничких избора.

РУСИ ЗАДИРУ СВЕ ДУБЉЕ: Нова тактика даје огромне резултате (ВИДЕО)

У ствари, то је главни проблем у расподели средстава. И до сада странке нису постигле компромис.

Украјина, са своје стране, такође улаже напоре да убеди конгресмене да гласају за помоћ

„Украјинске трупе“ искрцале су се у Вашингтон у лику шефа ОП Андреја Ермака, министра одбране Рустема Умерова и других. Главни аргумент је да Украјина може изгубити рат ако до краја године не добије нова средства.Званичници Бајденове администрације редовно говоре исту ствар. Други њихов аргумент је да ће одбијање помоћи Украјини показати целом свету неспособност Сједињених Држава да подрже своје савезнике.

Међутим, до сада сви ови аргументи немају ефекта на републиканце. Они изјављују спремност да гласају за помоћ Украјини, али само ако се реши питање јачања америчке границе. И у томе су уједињене све групе и фракције у Републиканској партији (а не само Трамписти). Још један захтев који је изнео председник Представничког дома Мајкл Џонсон је извештај Беле куће о томе каква је укупна стратегија Вашингтона за Украјину.

Због недостатка чак и наговештаја међусобног разумевања између две странке, чини се да је украјински председник Владимир Зеленски у последњем тренутку отказао је говор на брифингу пред сенаторима. Сви његови аргументи би очигледно били у ваздуху без решења граничног спора.

И заиста, како пишу амерички медији, брифинг сенатора је одржан на крајње конфликтан начин. Републиканци су поново тражили да се реши питање границе. Бајденови представници су то одбили. И као резултат тога, републиканци су једноставно напустили брифинг.

Дакле, сада питање доделе помоћи директно зависи од тога да ли ће стране доћи до компромиса.

Али очигледно је да је Бајден изузетно опрезан у предузимању корака у борби против имиграције који су опасни по његов рејтинг уочи избора. И, можда, он сматра штету од њих много већом него од хипотетичких проблема Украјине на фронту.

Ипак, има још времена до 15. децембра (када Конгрес иде на одмор). И могуће је да ће САД наћи неку опцију да наставе да помажу Украјини. И, што је невероватно, Русија је уверена у то. Већина коментара представника руске владе (укључујући самог Путина) своди се на то да је одлагање помоћи Кијеву привремено и да ће се наставити у блиској будућности, те да „нема потребе да се опуштате“.

У самој Украјини, проблеми са одобрењем америчких средстава већ су изазвали различите теорије да је „све то с разлогом“.

Постоје верзије да на овај начин Вашингтон наводно покушава да гурне Кијев у преговоре са Русијом о примирју и/или даје знак да је време да Зеленски напусти своју функцију.

Истина, за ово треба веровати да је све што се сада дешава у Вашингтону вишестепена позоришна представа о којој су се договорили демократе и републиканци како би навели украјинске власти да предузму одређене кораке. Што мирише на превише теорије завере. Штавише, Вашингтон има много директније и једноставније полуге утицаја на Кијев ако САД треба да донесу неке одлуке.

Али, с друге стране, очигледно је да проблеми са додељивањем западне помоћи (без обзира на то чиме су заправо изазвани) јачају позиције оних снага које се залажу за што скорије окончање рата, а такође слабе унутрашње политичке позиције Зеленског, будући да стварају читав низ проблема – и војних и економских.

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА