Најновије

Група бивших немачких дипломата и стучњака за Балкан позива на опозив Шмита

Група бивших немачких дипломата и стручњака за Балкан у писму упућенеом Комитету за спољне послове Бундестага тражи опозив високог представника међународне заједнице за Босну и Херцеговину Кристијана Шмита.

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

Они су у писму оптужили члана ЦСУ да је нанео трајну штету мировном процесу у Босни и Херцеговини и имиџу Немачке, објавио је данас "Шпигел".

Од његовог именовања 2021. године, он је, кажу аутори писма, промовисао националистичке снаге и штитио оне који раде на поткопавању и уништавању државе.

"На пример, Шмит је дозволио хрватској влади да га искористи и променио је изборни закон у БиХ", истакли су они.

Осим тога, како пише "Шпигел", био је испред заставе распуштене хрватске парадржаве (Хрватске републике Херцег-Босна) током праћења фудбалске утакмице на Светском првенству и дао лажне информације одбору британског парламента о ордену који је добио од Хрватске.

Аутори, укључујући бившег немачког амбасадора у Северној Македонији и бивше запослене у администрацији високог представника, позивају да се учини "све што је потребно" за његову смену.

Шмит је одбацио оптужбе и оптужио ауторе писма да оперишу очигледним лажима.

Функција високог представника успостављена је након рата у БиХ како би надгледао цивилни део Дејтонског мировног споразума. Пошто канцеларија представља међународну заједницу, именовања се врше преко међународног тела. Високи представник има широка овлашћења, од покретања закона до отпуштања јавних службеника.

Политичар СПД и председник Комитета Мајкл Рот рекао је за "Шпигел" да схвата ово писмо као прилику да позове Кристијана Шмита да о оптужбама разговара са одговорним колегама у Одбору.

"Шмит је понудио да прокоментарише критике. Ценим то", рекао је Рот.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА