Најновије

81 година од страдања 620 Срба из Поткозарја

Служењем литургије и парастоса у храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју, обележена је 81 година од стравичног злочина над српским народом.

У фебруару 1942. године усташе су, у Ивањској и Пискавици, зверски убиле 562 српских цивила, међу којима је било 77 деце, подсећа РТРС.

О овим злочинима се ћутало читавих 70 година

Бранислав Шутиловић родио се неколико месеци након што су му усташе 1942. године убиле оца и деду. Побијено му је неколико десетина чланова породице. Ћутало се, како каже деценијама о стравичним злочинима, а историја је била фалсификована.

Зоран Милаковић прича да су 12. фебруара 1942. године усташе побиле целу породицу његовог оца који је једини преживео.

"Mоја два рођена стрица, две стрине, три сестре и два брата. Најмлађа моја сестра имала је само шест месеци", рекао је Милаковић, председник Удружења грађана Козара Бањалука.

У два наврата 5. и 12. фебруара 1942. године, усташе, Србима познатих презимена, Пезићи, Томићи, Иџани, Ковачевићи, Клечине из села Ивањске, пре поласка у покољ у суседну Пискавицу, као појачање домаћим усташама, позвале су домобранске и Немачке војне јединице и кренуле у кољачки поход на своје комшије Србе.

Тако су Срби масовно страдали не очекујући одмазду. За време кратких упада у село, Хрвати су извршили покоље у пискавичким засеоцима Ђуђићи, Шутиловићи и Поповићи, Милошевићима, и ивањском засеоку Милаковићима.

Према изјавама преживелих, Хрвати су претежно били средовечни људи који су са лакоћом клали двогодишњу децу. Некон рата, овај злочин требало је да буде што пре заборављен.

Милена Касаловић, тада седмогодишња девојчица, у овом покољу изгубила је мајку Ружицу и три сестре од једне до пет година и скоро сву родбину. Милена никада није успела да сазна где су гробови њене породице. 

Покољ у Ивањској и Пискавици биће предмет истраживања и меморијализације ради успостављања културе сећања и памћења, став је Републичког центра за истраживање рата.

"Имамо неке контакте овде са домаћинима па ћемо у наредном периоду организовати округле столове и видети све шта се може, како би отргли од заборава невине жртве", навео је Виктор Нуждић в.д. директора Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица.

Потомци страдалих сведоче да су њихови преци сахрањивани у двориштима, а да су фебруара 1942. године у овим селима угашене бројне породице. Зато данас, у настојању да изграде прво спомен обележје, желе да сачувају сећање на стотине побијених Срба међу којима је било 77-оро деце.

Још само 800 метара и обруч је затворен: Украјинци у клопци на северу Бахмута (МАПА)

Извор: RTRS

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА