Најновије

Како се запослити на Малти? (ВИДЕО)

Заједница Срба на Малти броји скоро 7 хиљада људи, углавном запослених у угоститељском сектору, грађевини и онлине коцкања. У оквиру репортаже „Теша Подцаста“ са Малте, истакнута су најбитније питања везана за запошљавање и рад Малти, у разговорима са различитим припадницима српске заједнице на Малти.

Малта (Фото: Pixabay)

„Посао таксисте полако крећу да раде наши људи на Малти, мораш да се навикнеш да возиш левом страном, али новац је добар. Цене су мало скочиле, цена двособног стана је од 800 до 1100 евра, али још увек је неупоредиво бољи стандард у односу на Србију. Малта ми је омогућила много шта, тако да вреди покушати. Сада може и да се ради апликација за радну дозволу онлине. Највише се траже људи у хотелијерству али долазе и из осталих професија. Сви кренемо као конобари, па гледамо да идемо на боље послове. Ако тражите посао на Малти, добро истражите, и не падајте на никакве преваре. Постоје преваранти на фејсбуку и инстаграму, који обећавају куле и градове, и онда вам траже депозит неки, немојте никада никоме од њих да шаљете новац људима које не знате. Ако хоћете посао на Малти, морате физички да дођете овде, да би видели посао и потписали уговор“ рекао је Мирко Јовић који живи већ дуже на Малти.

Срби су заслужили своје место на Малти, као јако вредни радници, и јако су цењени на острву. После короне, доста Срба је отишло са Малте, и већи део се никада није вратио. 

„Наши мајстори су јако овде тражени, некада су радили са 5 евра на сат, а сада то иде и на 10 и 15, другачији је ипак однос снага сада, фали радне снаге. Стан је јако битна ставка када се ради овде, некада станова нема, треба се ту добро организовати. Пре него што дођете, распитајте се добро за смештај, нађите неку варијанту са хотелима ван сезоне, да не узимате одмах стан. Овде је најлакше унутар целе ЕУ средити радну дозволу и добити папире, зато што је ово острво, које живи од туризма, и увек фали радника. Због ситних грешака у аплицирању, настају проблеми, зато се добро информишите. Ја водим Српско-Малтешку инфо фејсбук групу, где делимо релевантне информације за све оне који желе да дођу и раде Малти. Пуно наших људи знају све око процеса аплицирања и тражења посла и спремни су да помогну“, рекао је Слободан Рангелов, администратор Српско-Малтешке инфо групе.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА