Најновије

ПОЗНАТИ ГЕОСТРАТЕГ УПОЗОРИО УКРАЈИНУ! Иду тешки дани, Руси полако показују шта могу, али иза брда ваља се много већа опасност за све!

Рат у Украјини се ближи свом врхунцу, а Украјини може бити веома тешко у наредним недељама, каже за Билд политиколог Џорџ Фридман, један од најпознатијих геостратега на свету

Фридман сматра да се Украјина креће ка новој опасној прекретници. Он то овако објашњава:

- Донедавно су украјинске снаге обично заустављале руске нападе. Не свуда, али довољно често да спрече Русију да освоји територију или да победи. Међутим, у последњих месец дана, Русија је почела да се потврђује на фронту. Ако ово постаје норма, Украјина ће се суочити са озбиљним проблемима.

Тренутна слабост украјинске војске је, каже Фридман, због недостатка ракета већег домета.

- Нема довољно наоружања које би могло да спречи Русе да добију појачање и залихе. Ракете дугог домета које испоручују САД ускоро ће бити у рукама Украјине - каже Фридман.

Међутим, упозорава да се истовремено повећава још једна опасност: Рат ће ескалирати у директан сукоб САД и Русије.

- У ствари, Вашингтон је наредио Украјини да не користи муницију у пуном домету, али спремност Украјине да користи оружје мање од пуног домета је упитна - каже  Фридман.

По његовој логици, тиме се угрожава прећутни договор који је до сада био на снази: Русија неће бити нападнута на њеној територији, али неће ни гранатирати америчке базе у Пољској. Ако било која страна поремети ту равнотежу, "све опкладе би биле изгубљене", упозорава Фридман и закључује:

- Сви ратови су сложени, али сви ратови имају и политичку димензију. САД ће испоручити ракете дугог домета, што има смисла у логици Хладног рата. Међутим, ако било која контрола оружја не функционише, то може довести до неочекиваних догађаја који никада неће донети добро.

ВАГНЕР ОСЛОБОДИО КРАСНУ ГОРУ: Пригожиново саопштење леди крв у жилама Украјинаца (ВИДЕО)

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА