Најновије

Упозоравајуће писмо амбасадорима Квинте и међународним мисијама: Отимају нам имовину за изградњу војних и полицијских база

Бивши председник општине Зубин Поток Срђан Вуловић упутио је писмо амбасадорима земаља Квинте, шефовима мисија ЕУ, УНМИК, ОЕБС, Еулекса и команданту Кфора због одлуке Приштине о експропријацији земљишта чији су власници Срби, а на којима се планира изградња војних и полицијских база, сазнаје Танјуг у општини Зубин Поток.

Росу (Фото: Јутјуб(

„Верујем да вам је познато да се на територији општине Зубин Поток спроводи насилно и противправно отимање непокретне имовине на седам различитих локација које се већином налази у приватном власништву, од централних власти у Приштини са циљем да се на њима изграде војне и полицијске базе, од којих су неке већ изграђене у местима Горњи Јасеновик и Бање. Све се то спроводи уз голу силу и без поштовања Закона о експропријацији, Устава, али и Конвенције о људским правима са протоколом 1 који се користи уз конвенцију", навео је Вуловић.

Он је указао да Конвенција о људским правима, односно њен протокол 1 који се користи уз конвенцију, у свом првом члану говори да свако физичко или правно лице има право на неометано уживање своје имовине.

„Нико не може бити лишен своје имовине, осим у јавном интересу и то под условима предвиђеном законом и општим начелима међународног права. Поред тога, уставом је грантовано право на имовину, као и да се нико не може арбитрарно лишити личне имовине уколико то није у складу са законом. Међутим, очигледно да ова права не важе једнако за све на Косову, већ искључиво зависе од самовоље тренутне владе. Као и у случају имовине манастира Дечани, тако и у погледу приватне имовине у општинама на северу Косова", истакао је Вуловић.

Он је подсетио да је изградња базе у Горњем Јасеновику отпочела крајем августа прошле године, а да је одлуком 2. фебруара "влада одобрила даље разматрање захтева на сопствену иницијативу за експропријацију непокретности'' на којој већ постоји поменута база специјалне полиције у оквиру ''реализације инфраструктурних пројеката од јавног интереса''.

„Иако се влада све време труди да по сваку цену прикрије који су то пројекти од јавног интереса, нигде се јасније и очигледније не види намера и циљ свих експропријација у општинама Зубин Поток и Лепосавић, него у случају Горњег Јасеновика, односно да је реч о потпуној милитаризацији северног Косова", нагласио је Вуловић.

Он је поручио да „насилничким понашањем, односно потпуним непоштовањем домаћег законодавства, али и међународних документа, ова влада је довела у питање владавину права, као једног од кључних предуслова".

„Противправним одузимањем имовине лицима која су српске националности жели се направити двоструки стандард, и то један, који је утврђен на поштовању закона и међународног права који је резервисан за становништво албанске националности, и онај други, који се примењује искључиво употребом силе и дугих цеви према имовини и становништву српске националности. Огољено лицемерје ове владе се огледа и у томе да ни у једној одредби Закона о експропријацији не постоји могућност да се експропријација непокретне имовине може извршити за изградњу војних и полицијских база, због чега избегавају да у одлукама наведу шта је јавни циљ експропријације", напоменуо је он.

Бивши председник општине истиче да је поступак експропријације сложен и обухвата разне фазе које су предвиђене под строгим правилима, између осталог, да се заштити интерес власника.

„Међутим, стање на терену говори нешто сасвим супротно, а то је да је влада прво узурпирала непокретности власника и на њима изградила базе специјалне полиције, које се већ увелико користе, а онда је то покушала да оправда кроз правне процедуре. Оправдано је питање шта је разлог за доношење ретроактивних одлука којим се одобрава поступак експропријације неколико месеци након што су изведени сви радови на изградњи полицијске базе у Горњем Јасеновику? Да ли се тиме жели испунити пука форма или је циљ легализација насиља?", упитао је Вуловић.

Он је појаснио да се законом о експропријацији утврђује поступак, правила и услови под којим влада може спровести поступак експропријације.

„Кршећи одредбе Закона о експропијацији влада очигледно има за циљ дискриминацију становништва које живи на територији општине Зубин Поток, јер се из одлуке не може утврдити шта је јавни циљ, али се са терена свакако може закључити да се експропријација не спроводи са циљем економског благостања грађана, за изградњу путева, образовних установа или социјалне заштите.

Вуловић је рекао да се од међународних партнера очекује да се закон не може селективно примењивати према српској заједници на северу КиМ.

„Поред тога, обавеза владе према међународним партнерима је да одлуке које доноси буду у складу са законом и да имају за циљ економски напредак и општу добробит за све, а не милитаризацију северног Косова и вршење притиска на преостало српско становништво. Право својине у вашим државама је апсолутно и неприкосновено, стога очекујемо да захтевате да се започети радови под хитно обуставе, а до сада незаконито изграђено уклони, а имовина врати на слободно коришћење власницима", истакао је Вуловић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА