Најновије

КИНА СЕ УКЉУЧУЈЕ Чека се Сијев говор о Украјини

Кина је данас, на годишњицу почетка сукоба у Украјини, објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о том рату и позива на прекид непријатељстава и мировне преговоре.

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“, који је објављен онлајн, кинеско министарство спољних послова наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора, пренео је Си-Ен-Ен (ЦНН).

Кина жели да спречи да криза у Украјини измакне контроли и напомиње да су дијалог и преговори једини одрживи начини за решавање сукоба, наводи се у документу.

Кина је позвала на прекид ватре и постепену деескалацију и ублажавање ситуације, пренео је Ројтерс.

„Сукоб и рат никоме не користе. Све стране морају остати рационалне и уздржане, да избегавају распиривање пламена и заоштравање тензија и спрече даље погоршање кризе или чак измицање контроли", наводи се у саопштењу.

После сваке тачке следи параграф који објашњава став Кине, али не даје конкретне предлоге о томе на који начин би кинески ставови требало да се постигну.

У документу се наводи следећих 12 тачака: поштовање суверенитета свих земаља, напуштање хладноратовског менталитета, прекид непријатељстава, наставак мировних преговора, решавање хуманитарне кризе, заштита цивила и ратних заробљеника, очување безбедности нуклеарних електрана, смањење стратешких ризика, олакшавање извоза житарица, заустављање једностраних санкција, одржавање индустријских и ланаца снабдевања стабилним, као и промовисање постконфликтне обнове.

Амбасадор ЕУ у Кини Хорхе Толедо рекао је данас на брифингу за новинаре у Пекингу да кинески документ није мировни предлог и да ће Унија проучити кинеске ставове, пренео је Ројтерс.

„Ако је документ позитиван знак за Украјину онда је то позитиван знак за ЕУ, иако помно проучавамо папир", навео је Толедо. Украјина је оценила да је кинески документ добар знак и саопштила да очекује да Кина буде активнија у подршци Кијеву.

Отправница послова украјинске амбасаде Жана Лешчинска рекла је на истом брифингу да се нада да Кина позива и Русију да заустави рат и повуче своје трупе. Очекује се да ће кинески председник Си Ђинпинг данас одржати "мировни говор".

Амерички председник Џозеф Бајден имаће данас онлајн састанак са лидерима Г7 и украјинским председником Володимиром Зеленским на обележавању годишњице рата и најавити нове санкције помагачима Русије, саопштила је Бела кућа.

ШВИТКИН УПОЗОРАВА: Запад би могао да постане директан учесник у сукобу у Украјини

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА