Најновије

ПРОТЕСТ МЛЕКАРА: Блокирани мост у Шапцу и раскрсница у Мрчајевцима

Незадовољни стањем у млечном говедарству и најављеним давањима државе, произвођачи млека блокирали су мост у Шапцу, а протестују и у Мрчајевцима.

Млекари (Фото: принтскрин)

Сточари из Шапца траже да премија за млеко буде 20 динара по литру, а субвенија по грлу 40.000 динара. Њихов захтев је и да се уведе минимална откупна цена млека и контролише увоз, преноси РТС.

Према речима пољопривредника, мост је био блокиран до 15 часова.

У 13 часова почео је протест сточара и произвођача млека и у Мрчајевцима блокадом раскрснице ка Чачку, Краљеву и Крагујевцу.

Поред повећања премија по литру и субвенција по крави, они траже и да минимална цена литре млека буде 70 динара, без ПДВ-а, контролисан увоз млека и млечних производа и ограничавање трговачке марже.

Пољопривредници кажу да млеко треба да се увози у Србију само када га нема довољно на тржишту, односно да увоз буде контролисан.

- Тренутно, према броју крава од око 225.000 и са производњом од пет, шест хиљада литара у једној лактацији немамо довољно млека за цело тржиште. Међутим, у претходном периоду увоз млека је био неконтролисан и имамо огромне количине које су увезене и ми зато не можемо да продамо наше производе - објашњава Предраг Вељковић, произвођаћ млека из околине Краљева.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић претходних дана је најавила да ће премија за млеко бити повећана са 10 на 15 динара, а субвенција по грлу са 25.000 на 30.000 динара.

Ресорна министарка навела је и да ће држава помоћи пољопривредницима при куповини стеоних јуница.

Додала је да ће до краја марта пољопривредницима бити исплаћена сва потраживања на основу подстицаја из 2022. године.

Одлуком Владе Србије која је почела да се примењује у понедељак, уведени су прелевмани на увоз млека 15 динара по литру, и увоз тврдих сирева 30 динара по килограму.

Коментаришући увођење такси на увоз (прелевмана) на млеко и седам врста сирева, Вељковић каже да морају да се уведу прелевмани на све млечне производе, да се уведу премије на млеко веће за пет динара – да износе 20 динара, и морају се субвенционисати матична грла са 40.000 динара.

Млекарима су се у Мрчајевцима придружили и воћари. Удружење пољопривредника „НАДИБАР“ из Краљева, углавном састављено од воћара, пружа подршку протесту, а у циљу спасавања воћарске производње у Србији. Воћари траже повећање субвенције на 150 евра по хектару, остваривање права на плави дизел, контролисани увоз воћа и производа од воћа.

Извор: РТС/Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА