Најновије

Данас наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, на столу европски предлог за КиМ

У Бриселу ће данас бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине, на којој ће, како се очекује, тема бити француско-немачки, односно европски предлог за нормализацију односа.

Како је најавила служба за спољне послове ЕУ (ЕЕАС), шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, уз подршку специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, одржаће одвојене састанке са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, с почетком у 15 сати, после чега ће уследити заједнички састанак.

ЕЕАС је најавила да ће на крају састанка Борељ одржати конференцију за новинаре.

Уочи састанка у Бриселу, Вучић је у недељу имао телефонски разговор са специјалним саветником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом, који је истакао да САД потпуно подржавају предлог ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине и да очекује да састанак у Бриселу буде конструктиван, уз приметан напредак ка договору.

Ако издају неће бити претњи насиљем већ само насиља! Слободан Стојичевић

Шоле је рекао да треба да буду примењени споразуми, раније потписани у процесу дијалога, што подразумева и успостављање Заједнице српских општина (ЗСО).

Председник Вучић је рекао да очекује веома тежак састанак, али да је Србија привржена миру и стабилности у региону, те да је у том контексту спреман да ради на концепту и примени понуђеног плана уз јасно одређена ограничења, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Пред данашњу нову рунду дијалога, Вучић је примио заједничко писмо председника Француске Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и премијерке Италије Ђорђе Мелони поводом састанка у Бриселу.

Писмо европске тројке примио је и Курти, из чијег кабинета је саопштено да је у писму затражено спровођење обавеза које су стране преузеле у дијалогу, укључујући и стварање ЗСО, пренела је Коха диторе.

У писму је истакнуто да је Европски савет у закључцима од 9. фебруара изразио подршку овом важном споразуму и истовремено позвао Београд и Приштину да у потпуности и безусловно спроводе обавезе преузете у дијалогу, укључујући споразуме из 2013. и 2015. о стварању Заједнице српских општина.
Пуну подршку предлогу ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине пружиле су и САД.

БИТКА ЗА БАХМУТ: Вагнеров ПМЦ направио пакао за Оружане снаге Украјине на северу града

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА