Најновије

ШОК ЗА КИЈЕВ ОД САВЕЗНИКА: Украјина требало да буде спремна и на најгоре, па и на територијалне уступке

Нови чешки председник, генерал Петр Павел у интервјуу за украјинску телевизију Суспилне рекао је да би "Украјина требало да буде спремна и на најгоре, па и на територијалне уступке". "Лако је другима рећи Украјинци да се боре до посљедње капи крви. Лако је тако, али то је ваша, а не наша крв", изјавио је Павел.

Бивши НАТО-ов генерал рекао је да је огромна већина западних лидера прилично оптимистична по питању украјинских изгледа у рату против Русије. Но упозорио је и да треба бити спреман на најгоре сценарије.

"Изненадила ме до неке мере силина отпора коју су Украјинци пружили агресору. Прво да вам кажем, ја заправо нисам веровао да би Русија могла напасти јер све анализе су упућивале да јој то не би било у националном интересу.

То је најгора могућа одлука председника Путина из тог аспекта, али очито је он другачије мислио. Вероватно је очекивао да украјинска страна неће бити тако снажна и одлучна и да се Запад неће ујединити у свом одговору. Засигурно је мислио да је руска војска најбоља и најбоље опремљена на свету", казао је Павел додајући да му је руска одлука о покретању инвазије несхватљива.

На питање хоће ли Запад да пружа подршку Украјини колико год то буде требало, иако би рат могао потрајати дуже време, Павел каже да се треба надати најбољем, али да треба бити спреман и на најгоре.

Ако издају неће бити претњи насиљем већ само насиља! Слободан Стојичевић

На крају се кратко осврнуо на мировни план предсједника Зеленског. Он предвиђа повратак свих окупираних територија, укључујући и Крим, потпуно руско повлачење и плаћање пуних ратних репарација.

„Председник Зеленски нема другог избора. Можете ли замислити неког лидера државе на коју се врши агресија који би рекао: ‘у реду, прихватамо губитак територија’? Природно је да је председник Зеленски за циљ поставио ослобађање целокупне територије. То је потпуно нормално.

Али, наравно, у тренутку када се стварност покаже другачијом од оне коју бисмо желели, у том тренутку може доћи до одређених прилагођавања.  Али, то је на Украјинцима и вашем лидеру да одлуче, не на нама", закључио је бивши НАТО-ов генерал.

БИТКА ЗА БАХМУТ: Вагнеров ПМЦ направио пакао за Оружане снаге Украјине на северу града

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА