Најновије

ЈАСНО ЈЕ ДА ЗАПАД И ПРИШТИНА ИМАЈУ ИСТИ КРАЈЊИ ЦИЉ! Миливојевић: Не треба очекивати да ће Курти променити став

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није променио став ни након посете изасланика ЕУ за дијалог Београда и Притшине Мирослава Лајчака, додајући да због тога не очекује напредак на састанаку 18. марта у Охриду.

Миливојевић наводи да се на основу онога што се могло чути приликом посете Лајчака Приштини, нема никаквих промена у ставу Куртија који наставља причу о међусобном признању.

- Он жели да прича искључиво о европском плану на основу међусобног признања. Зато не треба очекивати промену његовог става ни на Охриду без обзира на притиске америчких званичника да се формира што пре ЗСО као претходно питање - наводи Миливојевић.

Како каже, Курти у том свом тврдом ставу очигледно има подршку ЕУ.

- И за ЕУ је приоритет европски план и његова имплементација. У Бриселу сматрају да европски план неће имати никакво дејство уколико га обе стране у потпуности не прихвате и не почну са његовом применом. Зато ће имплементација тог плана бити, пре свега, на дневном реду састанка на Охриду - анализира Миливојевић.

Он, због свега тога, не очекује да ће се у Северној Македонији десити нешто важно.

- Разговараће се начелно о европском плану, али не о његовој имплементацији. Неће бити никаквих потписа. Јасно је да Запад и Приштина имају исти крајњи циљ, а то је признање независности Косова, а ЗСО виде као заједницу у независном Косову. Брисел по свему судећи жели да реши косовско питање по принципу "ми вама ЗСО, а ви нама признање - закључује Миливојевић.

Директор Центра за регионализам Александар Попов верује да је, ипак, могуће остварити напредак у дијалогу на Охриду.

- Ако је све припремљено у вези са европским планом уз пуну асистенцију ЕУ и САД и ако су посредници у дијалогу Београда и Приштине потврдили услов Србије да без ЗСО нема преговора мислим да постоји могућност да се направе конкретни кораци на Охриду. Главна тема ће бити имплементација европског плана, а видећемо да ли ће бити потписа или само добре вере да се испуни тај план - анализира Попов.

Како каже, не верује да ће Запад дати још простора Приштини и Београду за "врдање".

- Мислим да ће понуда бити у форми "узми или остави". Ко не жели да прихвати имплементацију могао би да се сусретне са санкцијама, ЕУ јесте дала зелено светло Приштини за визну либерализацију, али то би могла да буде шаргарепа која ће се претворити у штап ако Курти не буде кооперативан на Охриду и да та одлука буде суспендована - оцењује Попов.

Попов сматра да и једна и друга страна имају неугодне тачке у европском плану.

- Приштина мора да формира ЗСО и да направи споразум са СПЦ док Београд мора да прихвати да се неће противити уласку Косова у међународне организације - закључује Попов.

Вагнер наредује кроз Бахмут, пробијен Украјински фронт западно од града, погођен војни конвој (ФОТО/МАПА)

Извор: Kosovo online
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА