Најновије

Мило Ђукановић расписао ванредне изборе

Црногорски председник и претендент на још један председнички мандат Мило Ђукановић расписао је данас превреме парламентарне изборе за 11. јун.

Мило Ђукановић (Фото: Председништво ЦГ)

Ђукановић, који је јуче донео указ о распуштању Скупштине Црне Горе, изјавио је на конференцији за новинаре да су сви свесни дубоке политичке и институционалне кризе, коју је, како је рекао, произвела неодговорна већина.

"Истрајно сам се држао Устава, да не допринесем томе. Двадесетог августа прошле године влади је изгласано неповерење. Од тада је текао рок, да се до 19. септембра предложи мандатар. За то се нису стекли услови. Неки се нису одазвали на консултације, нити доставили потписе којима би подржали кандидата", рекао је Ђукановић.

Казао је да је убеђен да је најбоље било скраћење мандата и расписивање избора.

"Уместо тога, промењива већина прибегла је неуставном деловању и донела измене Закона о председнику. Вратио сам га на поновно одлучивање. Упркос упозорењима, контроверзни закон је усвојен. Указом сам прогласио закон који је ступио на снагу и производи правна дејства", навео је црногорски председник, који је и кандидат ДПС за још један председнички мандат на изборима у недељу, 19. марта.

Он тврди да су се, након неуспелог покушаја да лидер Демоса Миодраг Лекић формира владу, стекли услови да у складу са Уставом донесе указ о распуштању парламента.

"Примјењујући члан 92 став 5, донео сам одлуку о расписивању избора за 11. јун", рекао је Ђукановић новинарима у Вили Горица.

УРА и СНП покренуле инцијативу Уставном суду: Суспендовати указ Ђукановића о распуштању Скупштине

Грађански покрет Ура Дритана Абазовића и СНП Владимира Јоковића поднели су Уставном суду Црне Горе иницијативу којом траже суспензију указа председника Мила Ђукановића о распуштању Скупштине.

Иницијативу су, сазнају подгоричке Вијести, потписали и посланици поставгустовске парламентарне већине.

Укупно 41 посланик тражи од Уставног суда да донесе привремену меру којом ће суспендовати одлуку председника до тренутка када буде изабран нови шеф државе на изборима који се одржавају у недељу, 19. марта и његовог ступања на ту дужност.

Абазовић: Акција хапшења дилера убрзала Ђукановићеву одлуку о изборима

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас да није у складу са уставним поретком одлука председника Црне Горе Мила Ђукановића да распусти парламент и распише ванредне парламентарне изборе за 11. јун и апеловао је на Уставни суд да се пробуди.

"Ђукановић да је могао простим указом да распусти парламент, не би чекао 16. март . Мој апел је Уставном суду да се пробуди. Позивам, председника Уставног суда да се пробуди", казао је Абазовић.

Додао је да "јучерашња акција хапшења погурала Ђукановића да што пре распише изборе",

"Позивам посланике да питање скраћења мандата узму у своје руке", рекао је Абазовић.

Како каже, Ђукановић се није позивао на Закон о председнику "чиме улази у правни нонсенс".

"Више од тога кад ће бити избори за Ђукановића значи да се сачува кавачки клан. Због тога је ова влада на удару од старта. Свему што сам навео сведочићете у наредном периоду. А чак и да не буде ове владе доказе не можете уништити. Хвала богу, што су они предмет Еуропола и међународних организација", рекао је Абазовић на конференцији за медије после седнице Већа за националну безбедност, пренео је портал РТЦГ.

Абазовић је рекао да је полицијска акција у току историјска за сузбијање нарко картела унутар државних органа, првенствено полиције, који се доводе у везу са шверцом више тона кокаина.

Абазовић је рекао да један од ухапшених важи за једног од топ пет кријумчара кокаина на подручју Европе.

"Пипци организованог криминала у Црној Гори не би били оволико снажни да их нема у свим државним органима... Али ми смо спремни да ту хоботницу погодимо у главу", рекао је Абазовић и додао да ово није крај акције.

"Дух је изашао из боце, ово је неповратан процес", рекао је премијер техничке владе и истакао да ће рука правде пре или касније стићи све које је помињао у претходном периоду.

Министар унутрашњих послова (МУП) Филип Аџић казао је да су ово историјски дани када је у питању борба против организованог криминала.

Он је захвалио Специјалном државном тужилаштву, Специјалном полицијском одељењу и свим часним полицајцима који су спроводили акцију у којој је ухапшено и неколико полицајаца.

Истакао је да УП није једина институција која није била имуна на незаконитости и најавио увођење ветинга.

Аџић је рекао да часни полицајци ову акцију доживљавају као прекретницу, а да су неки од оних других већ побегли из државе.

"Време је да сви они који нису радили по закону више не буду у Управи полиције", казао је Аџић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА