Најновије

Интернационализација положаја Албанаца у Прешеву?

Косовски Албанци уз помоћ лобиста у Америци покушавају на све начине да интернационализују положај Албанаца у централно-јужној Србији у Прешевској долини. Тако су јутрос амерички конгресмени Ричи Торес и Џим Хајмс, који се налазе на платном списку албанске емиграције у САД упутили америчком државном секретару Ентонију Блинкену позивајући га да се у преговоре укључи и питање заштите албанске мањине у јужној Србији.

Албанска застава (Фото: Pixabay)

„Недавно је речно да ће Заједница српских општина бити инкорпорирана у дијалог како би се осигурало да српска мањина која живи на Косову има своја права. Апелујемо на вас да се заложите за реципроцитет и за сличну заједницу албанске мањине која живи на југу Србије – стоји у писму које је упућено 16. марта, а које је објављено на Твитеру.

У писму се наводи да дијалог који се данас одржава треба да води ка потписивању коначног и обавезујућег споразума о нормализацији односа Србије и Косова, укључујући међусобно признање.

Даље се наводи да је један од изазова да се осигурају права српске мањине на Косову и косовске мањине у Србији.

„Имајући у виду историју конфликата у овом региону, ако се поштовање таквих права не би осигурало на једнак начин други аспекти договора могли би бити угрожени”, потписала су двојица конгресмена.

Овој иницијативи је претходила посета Вашингтону, народног посланика у Скупштини Србије Шаипа Камберија и делегације из такозване Прешевске долине. Приликом те посете Камбери је врло лође говорио о Србији и тврдио да су права етничких Албанца угрожена.  Тај пут званично је плаћен из косовског буџета и иза њега стоји влада привремених приштинских институција Албина Куртија.

А амбасадор Србије у Америци Марко Ђурић каже да ниво и озбиљност састанака који су овај пут добили српски посланик Шаип Камбери и моноетничка делегација са југоистока Србије нису за потцењивање. За „Политику” каже да је састанак са председником спољнополитичког одбора Сената, Сенатором Менандезом и низом других сенатора, конгресмена и званичника је ниво који значајно превазилази остварени приликом прошлогодишње сличне посете.

„Ова посета резултат је растуће и обновљене лобистичке активности која се наслања на деловање Приштине.Такође, на основу сазнања којима располажемо у амбасади Србије, готово сви састанци овог српског парламентарца (који у српском парламенту представља наше суграђане албанског порекла) коришћени су за изношење тешких и неоснованих оптужби на рачун наше заједничке отаџбине. Иако посланик народне Скупштине Србије, дакле српски парламентарац, посланик Камбери и делегација нису пре или током доласка у Вашингтон контактирали амбасаду Србије, агенда српског посланика Камберија и делегације била је строго једнонационална, али не усмерена на афирмацију положаја Албанаца, већ националистичка, заснована на неутемељеним критикама на рачун Србије уз коришћење добро познате матрице из деведесетих година”, истиче Марко Ђурић. Додаје да је на нашем друштву и политичкој класи, на свима нама је да наставимо да јачамо свест о значају представљања наше позиције у главном граду САД.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА