Најновије

Вучић: Имплементација само до наших црвених линија, противимо се чланству "Косова" у УН

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у обраћању јавности да је јуче одржана рунда дијалога коју су европски и светски моћници направили веома важном. Поручио је да ће имплементација Споразума бити спроведена до наших црвених линија и да се Србија противи чланству "Косова" у УН-у.

"Разговори никада нису лаки ни једноставни, пошто је реч о странама које су супротстављене, и имају најчешће супротстављене интересе. Ја ћу данас прочитати цео анекс, указати на правну природу и говорити о свему што се догађа, али не само око КиМ, и покушаћу да објасним људима где се данас налазимо и шта је то што радимо", поручио је председник.

Вучић истиче да смо прошли кроз тешке дане, и били изложени лавини неистина и у свету, и у земљи.

"Многи код нас се надају најгорем решењу за своју земљу, јер што горе по земљу то боље по њих. Дакле, прочитаћу вам прво цео анекс, а онда ћу објаснити шта је то што ми радимо, око чега смо се сагласили и око чега се нисмо сагласили", додаје председник.

Вучић је  прочитао текст Анекса и додао да тзв. Косово и Србија у потпуности се обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса, и спровести све своје обавезе.

"Стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови одговарајућих процеса придруживања Косова и Србије ЕУ. Стране напомињу да ће ЕУ посредник одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес измена мерила за Поглавље 35 за Србију због обавеза које произилазе из Споразума и овог Анекса. Агенда косовске Специјалне групе за нормализацију ће подједнако одражавати нове обавезе које има Косово, а које произилазе из Споразума и овог Анекса. Стране су сагласне да хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договорено у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ. Да би се применио члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдио ЕУ посредник", наведено је у Споразуму.

Нисам потписао јер Србија је међународно правно призната држава, "Косово" није међународно правна држава и не желим да правим међународно правне споразуме са тзв. Косовом. Чак и моје изјаве су правно обавезујуће за државе.

Што се тиче Заједнице српских општина, Вучић је рекао да се Курти позивао на Ахтисаријев план, али да то српска страна не прихватамо. Имамо потписане споразуме на четири споразума који се тичу ЗСО, имамо за њих потписе.  

„Посебно је важан документ из 2015. године. ЗСО важна и за оне који живе јужно од Ибра, сви живе као у гету, немају ни институционални оквир“, нагласио је Вучић.

На северу се Срби осећају слободније, али ЗСО је потребна свуда где Срби живе, али много више на југу, него на северу, нагласио је Вучић.

„Срби ће добити институционални оквир за своје деловање, добиће председника, скупштину, комуницираће и са централним властима“, нагласио је председник.

На три стуба су Албанци хтели да формирају ЗСО Устав „Косова“, изјава Могерини и писмо уредништву које су потписали Шоле и Ескобар.

„Да ли је могуће да материјални и формални извор права треба да буде текст у новинама. Успели смо да се изборимо да буде достигнуто у дијалогу буде примењено. Надам се да је то могуће, а плашим се да ће бити много теже од оног што дана смислим“, рекао је председник. 

Жестоки напади Вагнера на југу Бахмута: Руске снаге се пробијају ка центру града (МАПЕ)

Извор: rt.rs

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА