Најновије

Словаци сутра "марширају" на Братиславу: Чеси устају против рата и НАТО пакта (ВИДЕО/ФОТО)

Скупом у граду Партизанске у Словачкој је настављена кампања против рата и НАТО алијансе "Марш за мир". Демонстранти су тражили прекид наоружавања Украјине, боље односе Словачке и Русије и излазак те земље из НАТО.

Старо име града Партизанске јесте Батовани. По познатом произвођачу ципела БАТА који у околини купио фабрику за производњу кожа и у близини оснивао фабрику за производњу ципела. У околини града се у брдима крили и водили тешке борбе словачких партизана против немачких нациста. За то су Немци масакрирали неколико села у брдама од којих најпознатиј је масакер села Скицов. У близини града на врхунцу брда Јанков вршок је и највећи споменик овим жестоким борбама, захваљујући чему је и град променио име на Партизанске.

Окупљени су поред словачких носили и руске заставе, као и мајице са ликом Путина. Скуп је симболично почео на тргу Словачког народног устанка .

- Стање ствари је ужасно, то сви видимо. Све је почело током пандемије где је био циљ да нас разделе и насупрот циљ ових скупова је да се поново удружимо. Ако дође оно најгоре и ви будете сами ту нема помоћи, зато сада је то време да се ујединимо. Рекли су да држава нема пара али је власт успелада за три године повећају дуг за 23 милијарде евра – рекао је један од говорника.

- Подељени смо не на 2 него 3 групе. Они који су против нас, ми који смо спремни да се жртвујемо и они између. Они између можда и јесу уз нас али су њих уплаши током пандемије, да ће изгубити посао, пријатеље али то ризикујемо и ми. Њих морамо пробудити и будете на скуповима да нас је сваки пут више и више – рекао је говорник.

ТЕНЗИЈЕ У МОЛДАВИЈИ: Руси морају да иду што даље! Чедомир Антић

- Недам свог сина, не у ваш рат. Исти они који су колонизовали у прошлости друге изазвали су рат између Руска и Украјине да би сада колонизовали нас Словене и наше ресурсе – рекла је једна од говорница.

Руски уметници из Петерсбурга послали су поруке подршке демонстрантима у Словачкој.

У Братислави се испред америчке амбасаде 3. марта одржава завршни протест кампање “Марш за мир”. Истовремено, истоимена кампања креће и у суседној Чешкој сукоповима у градовима Табор и Кромериж.

Заказано је скоро 30 протеста у Чешкој, а 1. априла ће бити главни протест у Прагу.

Slováci zajtra "pochodujú" Bratislavou: Česi sa stavajú proti vojne a paktu NATO

Kampaň proti vojne a aliancii NATO „Pochod za mier“ pokračovala zhromaždením v meste Partizánské na Slovensku. Demonštranti žiadali ukončenie vyzbrojovania Ukrajiny, zlepšenie vzťahov medzi Slovenskom a Ruskom a vystúpenie krajiny z NATO.

Starý názov mesta Partizanska je Batovani. Po slávnom výrobcovi obuvi BATA, ktorý v okolí kúpil továreň na výrobu kože a neďaleko založil továreň na topánky. Slovenskí partizáni sa ukrývali v kopcoch okolo mesta a tvrdo bojovali proti nemeckým nacistom. Nemci za to vyvraždili niekoľko dedín v kopcoch, z ktorých najznámejšia je vyvraždenie obce Skýcov. Neďaleko mesta, na vrchole kopca, je najväčším pamätníkom týchto krutých bojov Jankov vršok, vďaka ktorému mesto zmenilo svoj názov na Partizánské.

Zhromaždení niesli okrem slovenských aj ruské vlajky a tričká s podobizňou Putina. Zhromaždenie sa začalo symbolicky na námestí Slovenského národného povstania.

Stav vecí je hrozný, všetci to vidíme. Všetko to začalo počas pandémie, kde bolo cieľom nás rozdeliť a naopak cieľom týchto stretnutí je opäť spojiť. Ak príde najhoršie a budete sami, niet pomoci, preto je čas sa spojiť. Povedali, že štát nemá peniaze, no vláde sa za tri roky podarilo zvýšiť dlh o 23 miliárd eur – povedal jeden z rečníkov.

- Delíme sa nie na 2, ale 3 skupiny. Tí, ktorí sú proti nám, tí z nás, ktorí sú ochotní sa obetovať, a tí medzi tým. Tí medzi tým môžu byť s nami, ale počas pandémie mali strach, že prídu o prácu, priateľov, ale to riskujeme aj my. Musíme ich zobudiť a byť na zhromaždeniach, aby nás bolo zakaždým viac a viac – povedal rečník.

- Nedám svojho syna, nie do vašej vojny. Tí istí ľudia, ktorí v minulosti kolonizovali iných, spôsobili vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou, aby teraz kolonizovali nás Slovanov a naše zdroje – povedala jedena z rečničok.

Ruskí umelci z Petrohradu poslali vzkaz na podporu na Slovenska.

V Bratislave sa 3. marca pred americkou ambasádou koná 'záverečný" protest kampane „Pochod za mier“. V rovnakom čase štartuje rovnomenná kampaň aj v susednom Česku v mestách Tábor a Kroměříž.

V Českej republike je naplánovaných takmer 30 protestov, 1. apríla bude hlavným protestom v Prahe.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА