Најновије

ОТПОР СЛОВАКА РАТУ: "Ми грађани Словачке у потпуности се ограђујемо од одлуке Владе да пошаље оружје у Украјину..." (ВИДЕО)

Словаци настављају да протествују против своје Владе, НАТО и наоружавања Украјине. Најновији у серији протеста "Марш за мир" одржана је у Попраду.

Портпарол марша за мир је увео скуп са речима:

“Даме и Господо, другари,  изашли смо недавно смо се окупили овде и исто су урадили у градовима по целој територији Словачке и шта се променило? Ништа. Влада, скупштина и председница нас игнорише. Не раде ништа да ствари крену на боље . Такође РТВС (државна телевизија) игнорише и ако смо слали оглас. Поднели смо тужбе због плана Владе да пошаље словачке авионе Миг-29 у Украјину. Ујединили смо се са пронародним странкама које желе да се боре за овај народ. У Русији је одржан састанак  Си Ђи Пинга са Путином и прикључују се друге државе. Хегемонија САД са њиховим вазалима се завршава.

Нажалост Влада Словачке то невиди и гура нас у изгубљени рат, зато ћемо од сада мало оштрије, потписани меморандум са захтевима даћемо председници и председнику Скупштине, а ако и то неће да слушају кренемо још оштрије. Ми грађани Словачке Републике не дајемо мандат техничкој Влади да води одлуке унутрашњих и иностраних послова. Кроз испоруку оружја Влада даје подршку рату. Са чиме води народ у  пропаст коју припрема Америка – упозорио је говорник.

Он је затражио да се избори одрже већ у јуну 2023. а не у септембру како је планирано.

Окупљени су одржали минут тишине у знак сећања на годишњицу злочина који су у Другом светском рату починили у Белорусији. 

Вођа покрета бајкера “Брат за Брата” потсетио је на катастрофу која се десила у СФР Југославији

- Нажалост тамо сам видео како може брат на брата да крене зато што нека господа не знају границе своје бахатости. Ми као војници који су положили заклетву Словачкој стојимо уз овај народ знајући ужасе рата не желимо да Словаци проживају то. Видите ову децу овде оне и жене и стари људи они су на Балкану умирали највише .. не војници они гину ретко. кило шећера је било по сто марака и ко је правио паре наравно мафија  и људи на високим местима. Мир је када све процвета, рат то је смрт, крај , колико дедова је сада могло тамо да грли својих унука? Док они други плешу и пију скупа вина. Они ратовати ни гинути неће – рекао је онј

Портпарол “Марша за мир” се захвалио словачком ноовинару Јуречку који преноси све скупове и такође српској “Правди” која извештава редовно о протестима у Словачкој.

Окупљени грађани потписују петицију која ће бити достављена амбасади Руске Федерације, а копије ће бити послате амбасадама САД и Украјине.

“Изјава грађана Републике Словачке

Ми грађани Словачке у потпуности се ограђујемо од одлуке председнице Зузане Чапутове и представника свргнуте владе Словачке Републике да Украјини испоруче оружје и ловце МИГ-29.

Влада у оставци нема легитимитет, односно не представља државу ни нас, словачке грађане. Дана 15.12. Године 2022. Влада Словачке Републике је разрешена, председница Словачке Републике није поступила пошто је била дужна да поступа у складу са Уставом Словачке Републике и важећим правним поретком Словачке Републике.

Владину одлуку да пошаље МИГ-ове у Украјину донела је нелегитимна влада, на челу са премијером који чак не представља политичку партију која га је предложила на место премијера, чак представља странку која се није ни кандидовала за мандат на парламентарним изборима. Садашња смењена власт је без поверења, без мандата, чак делује без подршке у било којој одлуци НР СР.

Наоружавање Украјине и испорука војних авиона МИГ-29 је приватна делатност групе субјеката који делују искључиво за себе, а не у име државе”, стоји у петицији која се потписује.

SLOVENSKÝ ODPOR VOČI VOJNE: „My občania Slovenska sa úplne dištancujeme od rozhodnutia vlády poslať zbrane na Ukrajinu...“

Slováci pokračujú v protestoch proti svojej vláde, NATO a vyzbrojovaniu Ukrajiny. Posledný zo série protestov „Pochod za mier“ sa konal v Poprade.

„Dámy a páni, priatelia, nedávno sme vyšli, zišli sme sa tu a to isté urobili v mestách po celom území Slovenska a čo sa zmenilo? Nič. Vláda, zhromaždenie a prezident nás ignorujú. Nerobia nič pre to, aby sa veci zlepšili. Taktiež RTVS (štátna televízia) ignoruje aj keď sme poslali inzerát. Podali sme žaloby pre plán vlády poslať na Ukrajinu slovenské lietadlá MiG-29. Spojili sme sa s pronárodnými stranami, ktoré chcú bojovať za tento národ. V Rusku sa konalo stretnutie Si Ťin-pchinga a Putina a pripájajú sa k nemu aj ďalšie krajiny. Končí sa hegemónia USA s ich vazalmi.

Žiaľ, vláda Slovenska to nevidí a tlačí nás do prehratej vojny, preto budeme odteraz trochu tvrdší, dáme podpísané memorandum s požiadavkami prezidentovi a predsedovi zhromaždenia, a ak to nebudú počúvať, pôjdeme ešte tvrdšie. My, občania Slovenskej republiky, nedávame poverenie technickej vláde rozhodovať o vnútorných a zahraničných veciach. Dodávkou zbraní vláda podporuje vojnu. Tým, čo vedie ľudí do záhuby, ktorú Amerika pripravuje - varoval rečník.

Požiadal, aby sa voľby konali už v júni 2023, a nie v septembri, ako sa plánovalo.

Zhromaždení si minútou ticha pripomenuli výročie zločinov, ktoré spáchali v Bielorusku počas druhej svetovej vojny. 

Líder motorkárskeho hnutia „Brat pre brata“ pripomenul katastrofu, ktorá sa stala v SFR Juhoslávia

- Žiaľ, videl som tam, ako môže ísť brat proti bratovi, pretože niektorí páni nepoznajú hranice svojej arogancie. My, ako vojaci, ktorí zložili prísahu Slovensku, stojíme pri tomto národe, poznajúc hrôzy vojny, nechceme, aby ju Slováci prežili. Pozrite sa na tieto deti tu, ženy a starých ľudí, na Balkáne umierali najviac... nie vojaci, umierajú len zriedka. kilo cukru bolo sto mariek a kto zarobil, bola samozrejme mafia a ľudia na vysokých miestach. Mier je, keď všetko kvitne, vojna je smrť, koniec, koľko starých otcov by tam teraz mohlo objímať svoje vnúčatá? Zatiaľ čo ostatní tancujú a pijú drahé vína. Nebudú bojovať ani zomrieť - povedalHovorca „Pochodu za mier“ poďakoval slovenskému novinárovi Jurečkovi, ktorý vysiela všetky zhromaždenia, a tiež srbskej „Pravde“, ktorá pravidelne informuje o protestoch na Slovensku.

Zhromaždení občania podpisujú petíciu, ktorá bude doručená na veľvyslanectvo Ruskej federácie a kópie budú zaslané na veľvyslanectvo USA a Ukrajiny.

Vyhlásenie
Vyhlásenie občanov SR

My slovenskí občania sa v plnom rozsahu dištancujeme od rozhodnutia prezidentky Zuzany Čaputovej a predstaviteľov odvolanej vlády Slovenskej republiky dodávať Ukrajine zbrane a stíhačky MIG -29.

Vláda v demisii nedisponuje legitimitou, teda nezastupuje štát ani nás, slovenských občanov. Dňa 15.12. 2022 bola vláda SR odvolaná , prezidentka SR nekonala tak, ako bola povinná konať v súlade s Ústavou SR a platným právnym poriadkom SR v zákonnej lehote nevypísala nové voľby, odvolaná vláda bez platného mandátu a v rozpore s platným poriadkom SR zotrvala na čele štátu.

Rozhodnutie vlády o odoslaní MIG-ov na Ukrajinu bolo prijaté nelegitímnou vládou, na čele s predsedom vlády, ktorý nezastupuje ani len politickú stranu, ktorá ho nominovala do pozície predsedu vlády, dokonca zastupuje stranu, ktorá sa vôbec neuchádzala o mandát v parlamentných voľbách. Aktuálna odvolaná vláda je bez dôvery, bez mandátu, koná dokonca aj bez opory v akomkoľvek rozhodnutí NR SR.

Vyzbrojovanie Ukrajiny a dodanie vojenských lietadiel MIG-29 je súkromnou aktivitou skupiny subjektov konajúcich výlučne za seba, nie v mene štátu.

О слању ракета са осиромапеним уранијумом у Украјину прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА