Најновије

ФРАНЦУСКИ ЕВРОПОСЛАНИК: Бомбардовање Србије било је велика грешка међународне заједнице

Члан Европског парламента Жан-Лин Лакапел оценио је данас да је бомбардовање Србије 1999. године било велика грешка међународне заједнице и свих оних који су у томе учествовали.

Бомбардовање Новог Сада (Фото: Јутјуб)

Лакапел је у интервју за Танјуг истакао да је данас одао почаст жртвама које су живот изгубиле током НАТО бомбардовања и додао да није случајност што је на данашњи дан посетио Србију.

"Дошао сам да одам почаст жртвама бомбардовања. Имам одређено гледиште на то и ја лично и у својству европосланика испред Националног фронта. Наша позиција је увек била недвосмислена по питању бомбардовања Србије. Ишао сам да положим венац на гроб мале Милице која је погинула и да одам почаст страдалим новинарима", рекао је он.

Додао је да је у Србији да би заједно учествовао у сећању на све жртве које су пале 1999. године и да са друге стране покаже знак старог пријатељства Француске са Србијом.

"Можемо увек да кажемо да је бомбардовање била велика грешка не само међународне заједнице, већ и француске дипломатије, а пре свега САД које су биле иницијатори напада на СРЈ, које је спроведено под изговором да је то била хуманитарна акција, а заправо су разлози били потпуно политички", оценио је Лакапел.

Данашња политика Француске не одражава на прави начин све оно што је Србија урадила за Француску

На питање на шта мисли када у ЕП, од ЕУ и од међународне заједнице тражи да се не меша у унутрашња питања Србије, Лакапел каже да он јесте пријатељ Србије, као и земља из које долази, те да увек када има прилику у европским институцијама говори о притисцима које Србија трпи.

Према његовом мишљењу, данашња политика Француске не одражава на прави начин све оно што је Србија урадила за Француску, нарочито током Првог светског рата.

Лакапел је напоменуо да је у делегацији за преговоре о Стабилизацији и придруживању Србије и ЕУ као члан Европског парламента и да је његов задатак да брани њихове ставове, али и партије коју представља.

"Желимо да Европа не буде само оно што је данас ЕУ, већ да то буде Европа са свим нацијама које је чине, а које ће бити слободне и суверене, са државама чији се територијални интегритет поштује и које ће бити независне", рекао је он и додао да ЕУ не треба да се меша у унутрашње послове појединачних земаља.

Лакапел је оценио да ЕУ данас чини све супротно од онога што је навео.

"Када је Србија у питању ЕУ прети и уцењује када је у питању ваш процес интеграција. За нас из странке којој припадам то није прихватљиво. Сматрамо да Србија треба да буде независна у својим одлукама и не треба на њу да вршимо било какав притисак и утицај већ да је пустимо да сама одлучи. Када ЕУ уцењује Србију она каже да Србија треба да прекине трговинске и дипломатске односе са Русијом, да би се приклонили спољној политици ЕУ. Друга тачка на којој инсистирају је да морате признати Косово као независну државу", рекао је Лакапел.

Додао је да се он као европски посланик и његова партија томе противе и сматрају да је та врста притиска, агресија на суверенитет Србије.

На питање како коментарише то што је Србија углавном испунила све захтеве који су пред њу постављани и из ранијих договора, али и да је прихватила предлог о нормализацији односа са Приштином до "црвених линија", а да ипак ЕУ није послала сигнале да то цени, Лакапел је рекао да је што се тиче њега, партије и посланичке групе у ЕП, којој припада њихов став јасан.

"Посланичка група 'Идентитет и демократија' у ЕП, којој припадам, има врло јасан став - ми смо против сваког проширења ЕУ на било коју земљу с обзиром да је у ЕУ већ 27 земаља и да је врло тешко управљати њима. Оно што је тачно, Србија је кандидат за чланство у ЕУ и ако постоји нека земља која заслужује да буде члан ЕУ и која је испунила све услове за чланство у унији, то је свакако Србија", истакао је Лакапел.

Он је рекао да је запрепашћен тиме колико ЕУ улаже енергије да прими Украјину, али и неке друге државе у свој састав без услова и притисака.

Велика хипокризија коју ЕУ овде показује

"Исто то чини и са Косовом, Албанијом, са Северном Македонијом које немају пресију и услове које би требало да испуне, барем не у односу на то колико Србија има услова и колико се на њу врши притисак. Веома сам изненађен том напетошћу и притиском коју ЕУ врши на Србију, мада треба рећи да је унија заправо под вођством САД и да се управља према ономе што они кажу", сматра Лакапел.

Оценио је да је председник Србије Александар Вучић на преговорима о Косову показао спретност, достојанство и чврстину.

"Честитам му на томе. Помињу се споразум и предлог и то је та велика хипокризија коју ЕУ овде показује. Кажу да разумеју што нећете да признате Косово, а истовремено врше притисак на Србију да потпише да прихвата да Косово уђе у међународне организације. Мислим да је то лицемерно од ЕУ и председник Вучић не жели да потпише тај документ. Надам се да његов народ схвата његову величину и да је поносан на њега", истакао је Лакапел.

Он је пожелео српском председнику много среће у покушају да се нађе компромисно решење.

На питање колико је и да ли је руско -украјински сукоб променио свет у целини, Лакпел је казао да странка којој он припада сматра да рат никада није решење.

"Веома је опасно оно што раде земље ЕУ, а то је да шаљу наоружање. Наравно, ако шаљете дефанзивно наоуружање, лекаре и намирнице то је прихватљиво. Али је врло опасно ако шаљете тешко наоружање, то је оно што доводи до ескалације насиља и дужих и даљих борби", навео је Лакапел.

Оценио је да је то врло опасно, јер се многе земље тако понашају и заузимају одређену страну и финансирају рат.

"То нас води ка једном великом ризику, а то је ризик од почетка трећег светског рата, ми то не желимо и то не желе ни наши народи. Ми смо за мир. Марин Лепен је то јасно рекла, као и председник Жордан Бардола, који су тражили да се организује конференција за мир, јер је то једини начин да се рат оконча", рекао је Лакапел.

Сусрет са Орлићем: Захвалност Србије истинском пријатељу

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић разговарао је данас са послаником Европског парламента Жан-Лином Мари Франсоа Лакапелом који је осудио кршење међународног права у случају Србије и изразио очекивање да ће Србија успети да сачува своје позиције и интересе у сложеним околностима.

Орлић је, како се наводи у саопштењу, изразио задовољство због сусрета са истинским пријатељем српског народа, чему, како је наведено, сведочи и чињеница да се његова посета Београду реализује управо на дан обележавања годишњице злочиначке агресије на нашу земљу.

Председник парламента искористио је прилику да посланику ЕП захвали на разумевању које показује за ставове Србије, као и на исказаном пијетету према невино страдалим жртвама бомбардовања 1999. године.

"Ми смо добро научили лекцију: универзалне правде и права на овом свету нема, или барем не за све, у оваквом свету - владају интереси. Зато и ми данас водимо искључиво суверену, самосталну политику, засновану на заштити наших виталних државних и националних интереса. Ми доследно поштујемо принципе међународног права, чак и када нам се чини да смо у томе једини, гласно говоримо о својим жртвама и својим херојима", рекао је Орлић.

Србија је, како је нагласио, данас држава са интегритетом која поштује себе и своје.

"Тзв. Косово нећемо признати никада, нити пристати на његово чланство у УН, као што нећемо дозволити ни изолацију наше земље и понављање страдања из 90-их. Сачуваћемо мир, као и могућности да наставимо да даље развијамо и јачамо нашу земљу. За то се боримо у дијалогу који води председник Републике Александар Вучић, и то чини са вештином коју отворено поздрављају и светски медији", поручио је Орлић.

Посланик Лакапел је Орлићу исказао подршку по питању поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, осудивши кршење међународног права у случају наше земље, и пренео очекивање да ће Република Србија успети да сачува своје позиције и интересе у сложеним околностима.

Такође, истакао је и подршку нашој земљи на њеном европском путу, а посебно подршку у дипломатским напорима које предузима у оквиру дијалога који се води између Београда и Приштине.

Са Дрецунуном о стању на Косову и Метохији

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун састао се данас са послаником Европског парламента Жан-Лин Лакапелом и том приликом истакао да Србија никада неће признати лажну државу Косово, без обзира на притиске и политичке манипулације које су присутне и евидентне, саопштила је прес служба Народне Скупштине

"Свако ко инсистира да Србија призна лажну државу Косово или се сложи са њеним чланством у Уједињеним нацијама, врши снажну унутрашњу дестабилизацију Србије, јер се ствара нерасположење јавности према постизању било каквог компромисног договора са Приштином", нагласио је Дрецун.

Говорећи о недавно подигнутим оптужницама за ратне злочине који су почињени током сукоба на Косову и Метохији, против Хашима Тачија и још лица, нагласио је да оне на најбољи начин доказују и показаће колике су размере злочина које је терористичка ОВК починила над Србима, Ромима али и над самим Албанцима.

Оне ће, према Дрецуновом мишљењу, доказати да се, како неки страни званичници желе да пласирају, није десио геноцид над Албанцима, већ етничко чишћење српског народа.

Дрецун је такође рекао да радна група Одбора за Косово и Метохију располаже документацијом која доказује да су КФОР и УНМИК прикривали злочине које је починила ОВК и да је спремна да је стави на увид.

Према његовим речима етнички напади се дешавају и данас на територији КиМ, а да посебан терор Срби доживљавају од специјалних полицијских јединица, које су узрок дестабилизације Севера Косова.

Оно што посебно забрињава, каже он, је то што се уз снажну подршку НАТО, САД, Турске, Немачке и Велике Британије, ствара тзв. Војска Косова, чиме се угрожава безбедност српског народа и супротна је Резолуцији 1244.

Такође је указао на опасност присуства великих броја џихадиста на КиМ, који користе мигрантске руте за даље пребацивање ка Европској унији.

Посланиак Европског парламента Жан-Лин Лакапел истакао је да се и Француска сусреће са опсаностима од нападима екстремних исламиста и рекао да смтра да по том питању Европа није предузела праве мере.

Ипак, истакао је да ће у европским институцијама, указати на проблеме са којима се Србија по том питању сусреће.

Он је рекао да подржава одлуку председника Србије Александра Вучића да не потпише Споразум о путу нормализације односа између Косова и Србије, а Дрецун је поводом тога нагласио да Србија спремна за постизање договора о нормализацији односа са Приштином, али не и на признање лажне државе Косово и да се противи њеном чланству у међународним организацијама.

Жан-Лин Лакапел је рекао да није случајност што је у посети Србији на дан обележавања годишњице бомбардовања и подсетио да је те 1999. политичка странка којој припада, једина била против мисије Милосрдни анђео.

Истакао је да је посетио споменике жртвама бомбардовања и на тај начин им изразио своју најдубљу почаст.

Извор: Танјуг

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА