Најновије

Главни амерички генерал срушио снове Кјева: Вероватно неће бити постигнуто

Наведени циљ Украјине о протеривању свих Руса вероватно неће бити постигнут ове године, оценио је генерал Марк Мили, начелник Генералштаба америчке војске. Његови коментари уследили су након што је Кијев најавио велику пролећну офанзиву и пожалио се да нема сво оружје потребно за њу.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да је циљ да се "избаци сваког Руса из Украјине коју је окупирала Русија", рекао је Мили за "Дифенс 1". "А то је озбиљан војни задатак. Веома, веома тежак војни задатак."

"Не кажем да се то не може урадити, али мислим да то неће бити урађено ове године", додао је он.

Ово није први пут да је Мили изразио скептицизам у погледу украјинске војне победе. На конференцији за новинаре у новембру, он је рекао да вероватноћа да Кијев заузме Крим "у скорије време није велика".

Раније ове недеље, украјински министар одбране Алексеј Резников рекао је да ће кијевске снаге користити новоиспоручене немачке тенкове "леопард" за нападе у више праваца, почевши од априла или маја.

Сам Зеленски није био толико сигуран, рекавши да Кијев чека још испорука оружја и муниције са Запада, и назвао ситуацију на фронту "неповољном".

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба позвао је САД и њихове савезнике да наставе да шаљу Украјини оружје и новац, чак и ако офанзива не постигне 100 одсто својих циљева. У међувремену, његов заменик Андреј Мелник рекао је немачком листу "Франкфуртер алгемајне цајтунг" да напад још није сасвим спреман.

"Не желимо да започнемо контраофанзиву док се не припремимо", рекао је он. "Сада имамо отприлике 50-60 западних тенкова, али Руси су могли да производе десет тенкова дневно. То значи да још дуго нећемо моћи да остваримо одлучујућу предност на бојном пољу."

Мелникове примедбе су дошле у контексту позива на више оружја, јер је тврдио да Запад не би требало да повуче "црвену линију" у снабдевању Украјини борбеним авионима.

САД и њихови савезници послали су Кијеву оружје, муницију и опрему у вредности од преко 100 милијарди долара до краја 2022. године, према руском Министарству одбране. Мили је за "Дифенс 1" рекао да ће америчкој војној индустрији требати "вероватно неколико година" да попуни своје залихе и испуни потребе Пентагона. То се "неће магично догодити преко ноћи" и биће "веома скупо", додао је.

Застава "Вагнера" истакнута на згради у самом центру Бахмута (ВИДЕО)

Извор: Rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА