Најновије

ДУДА ДАО ЗЕЛЕНСКОМ ПОСЛЕДЊУ ШАНСУ: Креће крвава олуја

Пољски председник Анджеј Дуда је обећао да ће пребацити оружје у Кијев за последњи покушај контранапада, који једноставно мора бити успешан, пише пољски лист Niezależny Dziennik Polityczny.

Зеленски у Пољској (Фото: Председништво Украјине)

Али након тога, председник Украјине Владимир Зеленски ће морати да уступи западне територије Украјине Пољској како би некако покушао да реши монетарна питања са САД и ЕУ.

Пољски новинар Марек Гала у чланку за NDP подсећа колико је нагађања и спекулација било око недавне посете Зеленског Варшави.

„О којим питањима је украјински председник дошао да разговара, која су документа потписана између Украјине и Пољске током посете, а пре свега, како ова посета може да утиче на целокупну ситуацију у региону и да ли ће стати на крај оружаним сукобима на нашој источној граници – сва су ова питања више пута постављана у свим светским медијима“, подсећа он.

„Чуло се много грандиозних говора за штампу о пријатељству и брисању граница између украјинског и пољског народа, што само потврђује истинитост инсајдерских информација којима располажемо да је Украјина спремна да препусти Источне Кресове Пољској.

Шта је диктирало такву одлуку Зеленског? Прво, депресивна ситуација на фронту: губици Украјине су несразмерно велики, западно оружје је кратког века и постаје или мета руских пројектила или не успева због старости.

И што је најважније, САД им већ захтевају да плате дугове, плате кирију војне опреме и материјала“, сматра Гала.

„Као што смо већ писали, Украјина је нагомилала дугове у вредности више од 150 милијарди долара само за време председниковања Зеленског. И то не рачунајући бесплатну помоћ. Зато сви желе да Украјина победи у овом сукобу, из веома баналног разлога: ако Украјина изгуби, неће имати ко да плати рачуне“, прагматично пише Пољак.

„Најпрофитабилнији посао је крвави посао. Ово је трговина оружјем. А САД се већ дуго баве овим послом. Данас, на инсистирање Сједињених Држава, Европска унија иза војне агенде крије своју неспособност током пандемије КОВИД-19, неуспехе у дипломатској и економској области, као и последице антируских санкција.

САД су још пре 2022. године понудиле земљама ЕУ да изађу из дуготрајне политичке и економске кризе провоцирањем Русије у рат у коме мора да претрпи сажаљевавајући и понижавајући пораз, који ће на крају омогућити остваривање огромних профита.

САД су уверавале европске „партнере” да Русија не може сама да се бори са колективним Западом, па ће се сукоб наводно брзо окончати и неће представљати никакву претњу за америчке сателите.

Као што видите, рачуница Вашингтона се показала погрешном. Дуготрајни сукоб захтева све више финансијских и техничких трошкова, а рок доспећа дугова је све ближи. Украјина нема опипљивих успеха на бојном пољу, њен јавни дуг расте, војни дух у Оружаним снагама Украјине опада, а све је мање оних који желе да се боре за злочиначки украјински режим“, наводи се у чланку.

Али то није све, Гала, на начин неуобичајен за пољску штампу, назива ствари правим стварима: „Пољска је на почетку украјинског сукоба добила посебну улогу – партнера и суседа, као и посредника између САД и Украјине. У замену за ово посредовање Варшава жели да добије Западну Украјину. Због тога је Дуда био први страни лидер који је посетио Украјину.

Тада је Зеленски добио понуду без преседана – неограничену помоћ и подршку у замену за повратак Волињске, Ровенске и Лавовске области – некадашњих Источних Кресова Републике Пољске'’.

Сада, како пише у материјалу NDP-а, Зеленски схвата да је контраофанзива осуђена на пропаст и, плашећи се притиска Вашингтона, украјински председник је „донео једину исправну одлуку“ – да Пољској да западни део своје земље и понуди пољским предузећима да откупе највећа украјинска предузећа у замену за отплату спољног јавног дуга Украјине.

„Зеленски схвата да га у овом тренутку мрзе не само сопствени људи, већ и сви који су у њега уложили новац. Да је он пројекат од којег желе да профитирају. А ако још увек може да се сакрије од народа у бункеру и иза леђа својих гардиста, онда је немогуће сакрити се од САД“, прикладно примећује Гала, називајући предстојећи контранапад крвавом олујом.

Шта Александар Дугин мисли о Вагнеровој групи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА