Најновије

ЗАХАРОВА: Срби су били директне, а Италијани секундарне жртве

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је данас да Велика Британија испорукама муниције са осиромашеним уранијумом Kијеву, жели територију Украјине да претвори у "спаљену земљу“, поредећи то са НАТО бомбардовањем СР Југославије, када је, каже, у зони одговорности италијанских војника бачено више од половине укупне муниције са осиромашеним уранијумом, тако да су Срби били директне жртве, а Италијани секундарне, пренео је Спутњик.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

Захарова је, поводом саопштења британског Министарства одбране у којем се наводи да ц́е утицај муниције са осиромашеним уранијумом на здравље војника и животну средину бити „вероватно низак“, навела на Телеграму да Британија, снабдевајуц́и Украјину муницијом са осиромашеним уранијумом жели да њену територију претвори у „спаљену и пусту земљу“.

"Тамо нец́е говорити руски, нец́е говорити украјински, биц́е општа тишина. Kако што је у Припјату и Чернобиљу", написала је Захарова.

Она је подсетила да НАТО масовно производи муницију са осиромашеним уранијумом и да је користи у својим операцијама.

"У контингенту НАТО-а операције са муницијом са осиромашеним уранијумом у великој мери су изводили италијански војници… У зони одговорности италијанских војника у Југославији бачено је више од половине целе муниције са осиромашеним уранијумом. Србима је била додељена улога директних жртава, а Италијанима секундарна - проучавано је како осиромашени уранијум утиче на особље које га користи“, рекла је Захарова.

Она је подсетила и на све вец́и број тужби Италијана против свог Министарства одбране.

"Главни разлог је исти - онкологија. Рак који се добија при руковању муницијом са осиромашеним уранијумом", навела је Захарова.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА