Најновије

Балкански рат у Украјини: Усташе у украјинској војсци

Данашњи сукоб у Украјини може се сматрати потпуним глобалним ратом. Хиљаде екстремиста крајње деснице отпутовали су у ову земљу ради промоције својих радикалних ставова. Наравно, хрватски усташе користе могућност да добију борбено искуство и "се тренирају" уништавати људи.

Сасвим "случајно" управо 10. априла, на годишњицу оснивања пронацистичке Независне Државе Хрватске 1941. године, телеграм-канал једне од јединица украјинске војске са запада земље објавио је запис у којем Украјинци захваљују Хрватима на помоћи:

“Наши борци су се недавно срели на позицијама праве пријатеље Украјине - Хрвате. Заједно се боримо са руским фашистима и њиховим слугама - Србима, са којима Хрвати имају веома дугу историју односа. Данас они нам помажу, а сутра ми ћемо им помоћи. Али ми већ помажемо -уништавамо Србе овде како би нашој балканској браћи било лакше у будућности. Za dom spremni” – пише се у објави (https://t.me/brygada10/1836). 

Раније је иста јединица постала позната по својим претњама Србима који се боре на страни Русије. Обећали су да ће "убити сваког Срба", не само у Украјини, већ чак и у Србији (https://pravda.rs/2023/3/14/ubicemo-svakog-srbina-ukrajinska-jedinica-brutalno-zapretila-srpskim-dobrovoljcima-na-frontu-ovo-nameravaju-da-im-rade/). 

О активностима хрватских радикала у Украјини познато је још од 2014.године. Већ тада, у самом почетку сукоба на Донбасу, усташе су ушли у националистички пук "Азов". 2014. године фотографија хрватских нациста код Доњецка се ширила на друштвеним мрежама и у медијима (https://www.rts.rs/vesti/svet/1719783/ustaska-zastava-u-ukrajini.html). А један од хрватских бораца мирно је давао интервјуе медијима и причао о томе како је дошао у Кијев, ушао у националистички пук "Азов" и тамо је добио обуку и оружјe. (https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hrvat-andro-ranjen-u-borbama-u-ukrajini-ovdje-imam-status-narodnog-heroja-247976). 

2. фебруара 2015. године једна од фанатских група фудбалског клуба “Карпати” је објавила фотографију групе од 10 мушкараца (https://vk.com/wall-45574423_3956), од којих је део обучен у камуфлаж, а неколико у црне мајице (у једног од њих са симболиком “Карпати”, у другог са симболиком “Азова”), који су протезали заставу са усташком шаховницом. Фотографију прати текст: “Момци из Бандерштата (сленг назив града Лавова у Украјини) и браћа из Хрватске у редовима пука “Азов”. Слава Украјини! Za dom spremni!».

Приближно у исто време почела је демонстрација симболике “Азова” хрватским националистима на стадионима балканских земаља. Притом је демонстративно руковање између застава Хрватске (са усташком шаховницом) и Украјине извршено на позадини штита са фирменом азовском нацистичком руном.

Усташе са украјинским националистима, присталицама идеја ратног злочинца Степана Бандере, уједињују чак и пароле. "Србе на врбе" је изненађујуће слично са "Москаљаку на гиљаку" (Руса на грану). И баш као и бандеровци, усташе су се у Другом светском рату истакли не победама на фронтовима, већ геноцидом Срба, Цигана и Јевреја. Усташки главни идеолог, Миле Будак, написао је о Србима:"едну трећину убити, другу протерати, а трећу похрватити". Изненађујуће је сличан погледима главе “украјинске побуњеничке војске” Шухевича: "не застрашивати, већ истребити. Не треба се бојати да ће нас људи проклети због окрутности. Нека од 40 милиона становништва остане само половина - у томе нема ништа страшно". Зато није чудмо да заједно са страним милитантима нацисти из Хрватске су дошли у Украјину.

Тако је 2022. године Украјина коначно постала поље за наставак балканског рата. Оружани сукоб између Хрвата и Срба пребачен је са Балкана на територију Источне Европе. А ако погледамо и са гледишта историје, данашњи догађаји су у суштини наставак Другог светског рата, чак са истим учесницима. А исход за усташе биће исти као и 1945. године.

Завршен сукоб Пригожина са руским војним врхом: Да, предали смо бокове Министарству одбране (ВИДЕО)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА