Најновије

ПРИГОЖИН О ДЕЗЕРТЕРИМА: Проблем је генерал Лебед

Оснивач приватне војне компаније (ПВК) „Вагнер“, бизнисмен Јевгениј Пригожин, на питање о дезертерима одговорио је фразом „проблем је генерал Лебед“. Његов коментар је објавила прес служба његове компаније Конкорд на друштвеној мрежи ВКонтакте.

Јевгениј Пригожин (Фото: РИА Новости)

Новинари су питали Пригожина шта мисли о закону о новим правилима за регрутацију у руску војску. „Абраме Марковичу, или скините крст или обуците гаће. Проблем није у томе како ће дезертери бити ухваћени. Проблем је генерал Лебед“, рекао је оснивач Вагнерове групе.

Уз Пригожинов коментар на ВКонтактеу уз пост је приложен и цитат који се приписује генерал-потпуковнику Александру Лебеду. „Дозволите ми да регрутујем чету деце елите, да је пошаљем на линију фронта и рат ће се завршити истог дана“, наводи се у коментару.

Да ли је генерал Лебед говорио о „деци елите“, још се расправља. Према књизи Андреја Козлова „Непокорено Придњестровље. Лекције војног сукоба“, у јануару 1995. Лебед је заиста понудио да лично предводи пук деце чланова владе, посланика Думе и успостави ред у Грозном, пише Комерсант. Новинар Сергеј Бајмухаметов изнео је другачије мишљење. Према његовим речима, Лебедова фраза је изгледала овако: „Пук треба формирати од деце народних посланика, од деце чланова владе, од деце свих оних политичара који сада говоре о потреби рата у Чеченији“.

Руски Савет Федерације је 12. априла усвојио закон о јединственом регистру војних обвезника, који је Државна дума усвојила дан раније, 11. априла, у другом и трећем читању. Измене важећег законодавства предвиђају да ће се у Русији створити јединствени регистар војних обвезника, а у земљи ће бити уведени електронски позиви и ограничења за оне који избегавају регрутацију.

О почетку одбране светиња у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА