Најновије

ЕВРОПА НОСТРА: Манастир Високи Дечани и даље у опасности

Неки од локалитета који су у току протеклих година уврштени на листу Европа Ностре - "7 најугроженијих споменика културе" и даље су у опасности и захтевају вишегодисњи труд како би се нашло решење за њихово очување, а такав случај је и са Манастиром Високи Дечани, произлази из одговора који је Kосово онлајн добио из канцеларије Међународног секретаријата Европа Ностре.

Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Манастир Српске православне цркве Високи Дечани, подсетимо, организација Европа Ностра уврстила је на своју листу седам најугроженијих споменика културе за 2021. годину.

Европа ностра јуче је објавила листу седам најугроженијих споменика културе и наслеђа у Европи за 2023. годину, а неки медији на албанском протумачили су да пошто на том списку нема манастира Високи Дечани да је он "скинут" са листе Европа Ностре.

Међутим, како је за Kосово онлајн речено из канцеларије Међународног секретаријата Европа Ностре у Бриселу, у оквиру њиховог програма "7 најугроженијих споменика културе", од прве листе која је објављена 2013. године па до најновије за 2023. годину, ниједан локалитет није уврштен на листу два пута. 

"Европа Ностра, у сарадњи са Институтом Европске инвестиционе банке публикује сваке године Листу на којој се налазе "7 најугроженијих споменика културе". Извршно веће Европе Ностре врши коначну селекцију на бази шире листе коју припрема Саветодавно веће тог програма. Од прве листе која је објављена 2013. године па до данас када смо објавили Листу за 2023. годину, ниједан локалитет није уврштен на листу два пута. Дакле, сваке године се на листи налазе нови локалитети изабрани на основу номинација које пристигну на адресу Европе Ностре у складу са процедуром која је јасно објашњена на интернет страници Европе Ностре", каже се у одговору за Kосово онлајн из канцеларије Међународног секретаријата ове организације, на наше питање око процедуре која се примењује код програма "7 најугроженијих споменика културе".

Kако се даље наглашава, Европа Ностра и Институт Европске инвестиционе банке, у сарадњи са Европском Унијом, су ангажовани на заштити свих локалитета који су у току протеклих година уврштени на њихову листу. 

"Неки од локалитета су у међувремену изван опасности захваљујући ангажману различитих актера како на локалном, тако и на националном и европском нивоу. Неки други локалитети су и даље у опасности и захтевају вишегодисњи труд како би се нашло решење за њихово очување за садашња и будућа поколења. Такав случај је, на пример, са тампон зоном у историјском језгру Никозије на Kипру, са Београдском тврђавом као и са Манастиром Високи Дечани", наводи се у одговору који смо добили од канцеларије Међународног секретаријата Европа Ностре. 

Прошлог лета, подсетимо, делегација Европа Ностре посетила је Kосово и након те посете констатовала да су остали на снази главни разлози због којих је манастир Високи Дечани стављен на Листу 7 најугроженијих 2021. године.

“Још није усаглашено коначно решење од стране свих страна у вези са последицама које изазивају планови о повећању саобраћаја унутар и око Специјалне заштитне зоне манастира Дечани, као ни у вези са другим најављеним интервенцијама, попут пројекта на обали реке, које би могле негативно да утичу на природно окружење манастира које се сматра саставним делом његове изузетне вредности наслеђа. Друго, одлука Уставног суда Kосова из 2016. године којом је манастиру Дечанима потврђено власништво над 24 хектара земљишта још увек није спроведена кроз регистрацију манастирског земљишта, што нарушава владавину права и правну сигурност овог живог манастира са околиним земљиштем. Треће, због сложених безбедносних изазова, манастир и даље треба да чувају војници Kфора 24 часа, седам дана у недељи, што је потврдио и командант Kфора”, навели су тада из Европа Ностре.

Указали су и да се манастир повремено суочава са неоснованим покушајима ревизије културног и историјског идентитета овог верског наслеђа, тенденцијом која, како су навели, није у складу са европским и међународним принципима тачне историјске и уметничке интерпретације историјских споменика и локалитета наслеђа.

На листи Европа Ностре седам најугроженијих споменика културе за 2023. годину су: културни простор Светог Стефана у Црној Гори, Бистричке воденице у Србији, Партизанско меморијално гробље у Мостару, Железничка станица Kортријк у Белгији, тврђава Чаквињи у Грузији, Kућа за окупљање сестринства, некадашње Моравско станиште у Kлајнвелку у Немачкој и Мементо парк у Будимпешти.

Европа Ностра је основана 1963. године у Паризу, бави се заштитом културне баштине и промоцијом најбоље праксе у области наслеђа широм Европе и одржава блиске односе са Европском унијом, Саветом Европе, Унеском и другим међународним телима.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА