Најновије

"ТЕНКОВИ НА УЛИЦАМА ПОСТАЋЕ СВАКОДНЕВИЦА": Европљанима је ово незамисливо, Фински залив постаје кључно место

Још један велики хришћански празник пролази, а рат у Украјини се не смирује. Напротив, чини се да све што се до сада десило представља само увертиру у коначни сукоб који предстоји.

Нови чин у овој драми представља потез НАТО пакта који 22. априла 2023. године започиње највећу војну вежбу на територији Европе од завршетка Хладног рата под називом "Дефендер 23" .

О новим дешавањима у вези са ратом Украјини говорио је у емисији Пулс Србије Андреј Млакар, новинар Курира.

- Та војна вежба јесте порука Москви да ће НАТО пакт бранити исток Европе односно источне границе и да покаже чврстину да ће одговорити на било какву нежељену реакцију Москве. То је врста вежбе коју је НАТО имао раније у историји. Генерално је циљ да се покаже чврстина савезништва. Чувени 5. амерички корпус је главни носилац вежби, а седиште му је у Познању у Пољској - рекао је Млакар и додао:

- Ми смо се вратили на један хладноратовски ниво и војне вежбе ће постати свакодневица у Европи. У годину дана ћемо имати по четри до пет таквих сличних вежби. Војни саобраћај ће добити предност у односу на цивилни где гомила тенкова може пролазити кроз цивилна места и да се чују борбени авиони у ниском прелету, што је Европљанима тренутно незамисливо.

Констатовао је да ће фински залив постати поприште надметања двају војних блокова:

- Москву неће ништа уплашити генерално. Москва ће наставити даље своју претензију осим тога што ће гвоздена завеса у Финској показати два одвојена блока. Русија није имала неке војне капацитете на граници са Финском, а сада ће ту бити мало сложенији концепт ситуације. Финци ће морати да појачају војску и да праве утврђења на граници, а с друге стране ће добити нуклеарно наоружање. Добиће атомску претњу константног удара било противбродских удара. Фински залив ће постати поприште надметања. Неминовно следи да ће НАТО морати да појача своје војне ефективе!

КРВАВИ ВАСКРС У ДОНБАСУ: На стотине мртвих на 24 сата, уништена војна техника и складишта

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА