Најновије

КОРЕЈСКИ ТИП ПРЕКИДА ВАТРЕ? Срђа Трифковић открива како ће се завршити сага око Украјине

Постоји расцеп у западној алијанси, која је деловала врло монолитно до не тако давно, каже историчар и публициста Срђа Трифковић.

Фото: Јутјуб

- Ту имамо још неколико значајних фактора. Као прво, односи између САД и Турске су на најнижем нивоу од Кемала Ататурка до данас, јер је амерички амбасадор у Анкари нашао за сходно да се састане са вођом турске опозиције и да га третира малтене као шефа државе. На то је Ердоган апсолутно полудео и рекао да више за америчког амбасадора неће бити отворена врата председничке палате. Истовремено спрема се пакет санкција против Орбана и његових сарадника у америчком Конгресу. Штавише, јастребови из оба дома, Сената и представничког дома, из обе партије, желе да санкционишу конкретне особе из Орбановог окружења. Не најмање важно, са процурелим документима из Пентагона – за која лично мислим да су била намерно пуштена у оптицај – сасвим је јасна процена америчких војних кругова да нема ни говора о некој крупној украјинској контраофанзиви, већ напротив да би сваки такав покушај био вероватно осуђен на пропаст - каже Срђа Трифковић за јутарњи програм Хаппy ТВ.

Историчар истиче да ни руска војска више нема капацитет за крупна офанзивна дејства која би, рецимо, окончала ову "срамну агонију око Бахмута".
- Морам да кажем „срамну“, јер једна озбиљна војска себи не може да допусти да осам месеци буде заокупљена опсадом једног градића величине Лознице или Руме, ма колико да је он утврђен. Па то би ваљда Жуков или Рокосовски заокружили својим клиновима са севера и са југа?! Ово је једна срамота. Моје је одговорно предвиђање да ћемо имати неки прекид ватре корејског типа, попут Панмунџома 1953. године – без политичког споразума, без мировног уговора – који ће бити један нестабилан али какав-такав мир на дуге стазе. Мир ће, понављам на дуге стазе, бити закључен на политичком плану у зависности од ширих геополитичких аспеката, као што је глобална дедоларизација чији су учесници сада и Кина, и Саудијска Арабија, и Бразил и друге земље. Ту је затим све дубљи јаз између Америке и Европе, који су деловали тако монолитно прошле године, а што смо видели у изјави Макрона у Пекингу да Европа не треба да слепо следи диктат Америке по питању Тајвана. Прерасподела глобалних карата јесте у току - рекао је он.

Што се Украјине тиче, премда не верује у могућност неке веће украјинске контраофанзиве, понајмање оне која би их довела до Мариупоља и прекинула копнену везу између Донбаса и Крима, исто тако не професор истиче да не верује у способност Русије да изведе крупна офанзивна дејства која би их довела до Запорожја и источне обале Дњепра, а камоли у дејства према Николајеву и Одеси и одсецање црноморске обале и остале приче о којима фантазирају наши проруски коментатори.

- Живи били па видели. Као што рече амерички играч бејзбола Јоги Бера, тешко је правити предвиђања, поготову о будућности. Предвиђам да ћемо имати, понављам, корејски тип прекида ватре, на линијама које ће остати непромење на шест месеци од данас – али које дуго неће бити подложне мировном уговору, јер у овом тренутку ни једна ни друга страна нису спремне да отпишу ни педаљ територија које држе. Све ће, као што рекох, у крајњој линији зависити од глобалних геополитичких токова - рекао је Срђа Трифковић.

Поступак Вагнерове групе према заробљеницима погледајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА