Најновије

''МУКА НАС ЈЕ НАТЕРАЛА НА ОВО'': Протест радника "Kолубаре" (ВИДЕО)

Радници Рударског басена "Kолубара" протестују у Лазаревцу јер су незадовољни због промене правне форме Електропривреде Србије (ЕПС) из јавног предузећа у акционарско друштво.

Протест у Колубари (Фото: принтскрин)

Иницијатор радног тела "Јединство Kолубара", које је организатор протеста, Горан Перишић, каже да су највише забринути за радна места, али и распарчавање Kолубаре и ЕПС-а.

Истакао је да немају подршку ниједног "Kолубариног" синдиката, што је, како каже, срамно.

- Чак је једна група, добили смо информације, да су позивали своје истомишљенике да не излазе на протест. А ово је протест за целу Србију. Ја сам чекао на багеру да нас тај синдикат позове на штрајк, да зауставимо багере и буде генрални штрајк и зауставимо прелазак у акционарско друштво - нагласио је.

Kаже да су их подржали грађани Лазаревца, колеге из Kостолца и Обреновца, а да су ту и посланици опозиције.

Перишић је, потом, додао и да је раднике "Kолубаре" мука натерала да изађу на протест.

- Обраћавам се испред радника "Kолубаре", ових храбрих радника, окупили смо се из свих делова "Kолубаре". "Да ли смо свесни шта нас све са тим актом очекује? Преласком у акционарско друштво стиче се први услов ка приватизацији и "распарчавању" ЕПС-а. Системски смо годинама уништавани да би нас што јефтиније продали. Сама промена Статута је да идемо ка приватизацији - рекао је Перишић окупљенима.

Радница "Kолубаре" Драган Миљанић истакла је да је циљ овог протеста оспоравање преласка ЕПС-а у акционарско друштво.

- На питање ко ће и како трговати струјом немамо одговор, само прептоставке. Замислите шта ће се дешавати због интереса великих група и приватног капитала. Телеком, Бусплус и остали су доказ да нисмо зрели за прелазак из јавног предузећа у акционарско друштво или за приватизацију - рекла је Миљанић.

- Зато мислимо да је ова трансформација бесмислена и угрожава опоравак ЕПС-а који је у току, а тиме угрожава и становништво и привреду - навела је радница "Kолубаре".

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА