Најновије

ДА ЛИ ЗАПАД МОЖЕ ОВО ДА НАДОКНАДИ: Уништено 45 процената украјинске артиљерије

Руске снаге су употребом дронова камиказа типа  „лансет-3”, уништиле 45 процената вучне и самоходне артиљерије Украјине. Према извештају који је представио министар одбране Руске федерације Сергеј Шојгу, само од 1. јануара ове године руске снаге су уништиле 59 хаубица М777, 13 самоходних топова М109 „паладин”, 14 лансера типа „химарс” и још најмање 30 артиљеријских оруђа која су стигла из Пољске, Немачке, Француске и Чешке.

У примедби се наводи да су споменута оруђа уништена током ватреног деловања и у транспорту, до фронта. Уз то су приложени и видео снимци. На једном од њих, дрон-камиказа „лансет 3” погађа хаубицу М777. Топ и његова посада нестају у експлозији. На другом снимку, дрон погађа самоходно артиљеријско оруђе М109 „паладин”.

У споменутом извештај се не навод децидно, али јасно се сугерише – наоружане беспилотне летелице су преузеле улогу далекометне артиљерије. И то веома успешно. Пример за то је руски одговор на притисак Украјинаца код Херсона. Украјина је прецизним бомбардовањем оштетила инфраструктуру и отежала  снабдевање руске војске на десној обали Дњепра. Након повлачења и напуштања Херсона, Руси су одговорили употребом дронова. Они су навођени на појединачна оруђа која су тако успешно уништавана. Осим тога, Украјинци су се нашли у проблему у којем су пре тога били Руси. Дронови су успешно пресекли везе за снабдевање украјинске војске. Истовремено, Руси су због употребе дронова, артиљерију послали на друге делове ратишта и растеретили линије снабдевања које су до тада допремале, углавном, артиљеријску муницију.

Дакле, употреба дронова који су захваљујући прецизности, успешнији него класична артиљерија, утиче на смањење утрошка муниције. Украјина сада за само неколико дана испали 11.000 граната. Америка толико направи за месец дана. И Руси су мало одахнули. На пример, Јевгениј Пригожин, шеф „Вагнера” се у више наврата жалио да његове трупе добију само око 20 одсто муниције коју траже.

Осим тога, употреба наоружаних беспилотних летелица је скратила време одговора на артиљеријске нападе. Праћењем трајекторије пројектила, одреди се правац одакле напада непријатељ. У том смеру се шаљу дронови који погађају појединачна оруђа.   

Дронове „лансет 3” производи „Зала група”, која послује у саставу корпорације „Калашњиков”.

Данасу су оборена и четири украјинска авиона о чему више можете сазнати ОВДЕ.

Британски официр: Ствари су се драматично промениле – Ево шта се десило са украјинском војском

Извор:Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА