Најновије

СЛОБА ОДБИО БЕЛОРУСКЕ СУХОЈЕ-27: Умало смо оборили Лукашенка`99, дигла ми се коса на глави!(ВИДЕО)

Мислим да је мало натегнута та прича да су руски техничари саботирали словачке мигове послате Украјини. То су стари авиони и једноставно им је истекао рок трајања, изјавио је пилот Мирчета Јокановић, пуковник авијације у пензији, приликом гостовања у емисији Луча канала Прави одговор. 

Он је рекао да не верује у причу да су руски техничари, док траје рат Русије и Украјине, радили на ремонту ових авиона. 

- Није ми јасно, ти авиони су дуго у поседу, прво Чехословачке, после Чешке и Словачке, да они нису могли да оспособе своје техничаре да раде на одржавању тих авиона – казао је он. 

Говорећи о недостатку муниције за С-300 и Бук системе у поседу украјинских снага, Јокановић је рекао да је то могуће, али да то може бити и варка, и да Украјинци можда чувају неке резерве за неку већу руску операцију. 

Такође је говорио и о председнику Белорусије Александру Лукашенку, за којег је рекао да је Слободану Милоешвићу пре 1999. године нудио сухоје-27, и да Белоруси изврше преобуку наших пилота да лете на овим авионима. 

- И да их платимо онда кад будемо имали средстава. То је било пред рат. Милошевић то није прихватио, ваљда је мислио да ће својом вештом политиком избећи рат. Све док није дошло до Рамбујеа, онда је било касно. Милошевић и није нешто „мирисао“ војску – истакао је Јокановић и додао:

- У исто време треаба да знате да је Милошевић нудио НАТО-у да уђемо у НАТО, али као целовита држава.

Што се стиче доласка Лукашенка током бомбардовања 1999. године, на питање водитеља да ли је и тада председник Белорусије поново нешто нудио Милошевићу, рекао је да не зна, јер је то било „у четири ока“.

- Али знам да ми је диг`о косу на глави, пошто сам био начелник ПВО корпуса. Један наша јединица могла га је оборити из чиста мира – рекао је Јокановић, објаснивши како је дошло до те ситуације, и краће драме, иако је команда знала за долазак Лукашенка. 

Пуковник Јокановић је објаснио и на који начин је руски сухој без испаљеног метка оборио амерички дрон изнад Црног мора. Говорио и о стању борбене авијације у бившим земљама Југославије, као и у Албанији, а открио је и какви су планови лажне државе Косово по том питању. Такође је говорио и о бројном стању борбене авијације САД и Русије. О свему томе можете детаљније чути у емисији на каналу Прави одговор. 

ВАГНЕР КОНТРОЛИШЕ 90 ОДСТО БАХМУТА: Нестало више од 7.000 украјинских војника! (МАПА/ФОТО)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА