Најновије

ДАЧИЋ: Замор од лажних обећања о проширењу ЕУ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да су блиске везе Београда с Русијом и Кином везане за однос Москве и Пекинга према Косову и да одлука Србије да уведе санкције Русији не би утицала на промену става Париза и Вашингтона према Приштини.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Београд се осећа превареним због одбијања Приштине да формира Заједницу српских општина, али то није срамота Србије, већ Европске уније, јер Приштина диктира Бриселу шта може да ради, рекао је Дачић током сусрета са студентима француског Факултета политичких наука Сајенс По.

Дачић је изјавио да је међународна заједница толерисањем проглашења независности Косова пропустила прилику да предупреди ситуацију са руском анексијом Крима.

Што се тиче рата у Украјини, међународна заједница није била тако гласна апелујући на територијални интегритет и суверенитет Србије када је тзв. Косово прогласило независност, рекао је Дачић. Додаје да право на самоопредељење припада народима који немају своју државу, „као што су Курди”.

Албанци имају своју државу Албанију, навео је Дачић.

Западне земље тврде да је Косово посебан случај, али се ради о кршењу међународног права, због чега је Русија у стању да каже – „ако може Косово, може и Крим”, рекао је Дачић, уз поруку: Ми се залажемо за правило о очувању територијалног интегритета.

На територији ЕУ не би било могуће да се створи држава као што је Косово, изјавио је Дачић.

Он је констатовао да у ЕУ нема много ентузијазма за пријем нових чланица.

Истовремено у земљама Западног Балкана постоји замор због лажних обећања о пријему у ЕУ, рекао је Дачић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА