Најновије

БУРА У СЕКТОРУ ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ: Јоксимовић оптужује Мишчевић

Јадранка Јоксимовић је оштро реаговала на изјаве актуелне министарке за европске интеграције Србије Тање Мишчевић да би Србија, када су у питању европске интеграције, "требало да се угледа на Северну Македонију и Албанију".

Јадранка Јоксимовић (Фото: Јутјуб)

Бивша министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изнела је низ жестоких критика на рачун Тање Мишчевић, актуелне министарке задужене за овај ресор у Влади Србије, називајући је, између осталог, "антиталентованом и климоглавом службеницом".

Јоксимовићева је, како наводи својим текстом на Фејсбуку, реаговала на изјаве Мишчевићеве да би Србија, када су у питању европске интеграције, "требало да се угледа на Северну Македонију и Албанију". 

Бивша министарка за европске интеграције је своју наследницу и њене изјаве описала као незналачке, дрске, анахроне и скромних домета, при чему је оптужила за могуће учешће у корупцији.

"Актуелна министарка за европске интеграције каже на конференцији са цивилним друштвом да су Албанија и Северна Македонија прве у потпуности отпочеле приступне преговоре по новој методологији, те да Србија може из њиховог искуства да научи о примени нове методологије", навела је Јоксимовић, истичући да је та "незналачка и дрска изјава тужни одјек анахроног лика и дела садашње министарке за ЕУ Мишчевић".

Актуелна министарка је, како наводи претходна, "буквално побегла" у тренутку у ком је ЕУ најављивала унапређење методологија приступног процеса.

"Мишчевићева је у тренутку када се нова унапређена методологија приступног процеса најављивала од стране ЕУ буквално побегла са, истина и тада непотребне функције шефа преговарачког тима, у проблематични РЦЦ тј. Регионални Савет за сарадњу, у којем су се у међувремену под палицом директорке Маљинде Брегу и њене заменице Мишчевићева отвориле озбиљне сумње на могуће коруптивне радње. Које ће тек добити расплет", оптужила је Јоксимовић своју наследницу.

Бивша министарка је, између осталог, поручила да Мишчевићева има скромне домете и способности.

"Домет њен и свих њених сарадника које је сада вратила у систем, природно их је и довео до тога да су отпали током мог мандата својом учауреношћу, лењошћу и прилично површним знањем, које је остало заглављено у периоду до пре званичног отпочињања преговора 2014. године. Овако срамну, незналачку и увредљиву за Србију изјаву даје министарка Мишчевић, јер ништа о новој методологији нити зна нити хоће да зна. Већ је била пребегла из државне структуре у РЦЦ, па није ни учествовала на преко 100 састанака које сам имала као министар и главни преговарач Србије са партнерима из целе Европе око припреме и начина примене нове методологије, коју је баш Србија прва и једина до сада успешно применила, истакла је Јоксимовићева на Фејсбуку.

Она је истакла да "зна да је тешко међународној службеници да разуме шта значи министар и коју земљу представља".

"Одоше европске интеграције натраг у мемљиве а привилеговане ровове технократије које су и до 2014. држале процес далеко од интереса грађана и суштинских реформи. Огољена незаинтересованост за све осим за сопствене позиције ове целе отужне групице лезилебовића која је за шест месеци урушила много тога што је било на понос Србије, када су у питању структура и капацитети министарства за европске интеграције, а и поштовање које смо као институција изградили. О томе колико ништа не раде и не знају о ИПА фондовима и развојној помоћи, не могу ни да пишем у овом коментару, то је за посебну анализу, и о томе ћу ускоро", закључила је Јоксимовићева.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА