Најновије

Драган Ђилас: Да се Србија придружила неким мерама ЕУ према Русији, Косово не би било на дневном реду Савета Европе

Лидер Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас оценио је данас да је одлука Комитета министара Савета Европе (СЕ) да подржи процедуру за пријем Косова у чланство те организације последица тога што се Србије није придружила "неким мерама" односно санкцијама ЕУ према Русији.

Он је за телевизју Б92 подсетио да је Србија једина европска земља која није увела санкције Русији, те да су државе које су у СЕ подржале пријем Косова у ту организацију још пре више од 15 година признале независност Косова.

„Искористили су тренутак што се Србија није придружила неким мерама (санкцијама) према Русији…Да смо имали другачију политику према ономе што се дешава у Украјини, не би они (Косово) ни дошли на (дневни ред) СЕ“, рекао је Ђилас.

Подсетио је да је ССП недавно објавила програм „Правац Европа“, те оценио да Србија нема другу алтернативу од прикључења ЕУ.

Изнео је економске показатеље о трговинској размени Србије са ЕУ и Русијом, и констатовао да економски напредак Србије није могућ без ЕУ.

Казао је и да су у 2021. инвестиције из држава ЕУ у Србију износиле 1,8 милијарди евра а из Русије исте године (пре агресије на Украјину), 11, 1 милион евра.

Рекао је и да зна да је већина људи у Србији против увођења санкција Русији, те да политичари морају да доносе одлуке рационално, у интересу сопствене државе, а не емотивно.

Казао је да Русија, као и друге велике силе, одлуке доноси искључиво у сопственом интересу, те подсетио да Москва, три пута, није прихватила молбу председника Србије о извозу 10.000 аутомобила из Крагујевца.

„Морамо да доносимо одлуке у складу са нашим интересима“, рекао је лидер ССП.

Упитан о предстојећем састанку председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија у Бриселу, он је одговорио да Београд, у сваком случају треба да учествује у дијалогу иако приштинске власти нису испуниле ни раније договорено.

Казао је и да је за њега „Косово и Метохија део Србије“, те се заложио да Београд, на северу, подржи отварање „рецимо пет фабрика“, као и за формирање Заједнице српских општина.

Упитан о ванредним републичким изборима, поновио је да их очекује до краја године, те да је могуће и да буду на пролеће наредне године, спојени са редовним локалним изборима.

Комитет министара СЕ одлучио је јуче да подржи процедуру за пријем Косова у чланство те организације.

Политико: Ако украјинска офанзива не успе у Европи ће се све променити

Извор: НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА