Најновије

ПРАТИ ДО 400 ЦИЉЕВА ИСТОВРЕМЕНО: Зашто је Војска Србије купила радаре ГС-40? (ВИДЕО)

Радар ће бити увезан и са системима ПАСАРС, јер је намењен и трупној ПВО, може откривати циљеве у покрету у заштити трупа на маршу.

Фото: Принтскрин

Једно од средстава које је приказано прошле суботе у Батајници, поводом Дана Војске Србије, јесте тактички вишенаменски радар малог домета ГС-40 (Гроунд Смартер 40) који је намењен за осматрање ваздушног простора и откривање циљева мале одразне површине у свим временским условима.

Овим средством се могу откривати и пратити циљеви веома малих димензија, попут микро беспосадних летелица, да се може откривати непријатељска артиљеријска ватра са прорачуном тачке лансирања и пада балистичких пројектила, ракета или граната.

Радар ће бити увезан и са системима ПАСАРС, јер је намењен и трупној ПВО, може откривати циљеве у покрету у заштити трупа на маршу.

Ту је наравно и праћење циљева у ваздушном простору са, како се наводи, високом прецизношчу за потребе навођења система артиљеријско-ракетних јединица ПВО малог домета.

ГС-40 је АЕСА радар који ради у X-опсегу, максимални домет по даљини за откривање циља великог радарског одраза је до 150 км, максимална висина откривања циља је до 10 км, максимална брзина тоације анете је до 60 обртаја у минути, може истовремено пратити максимално до 400 циљева, класификација циљева се врши аутоматски употребом алгоритама вештачке интелигенције, а потрошња система је мања од 10 кW.

Предвиђено је да се у домаћој изведби радар постави на самоходно возило, за сада се налази на приколици. Оно што је још интересантно је да средство представља милитаризовани цивилни радар Wеибел XЕНТА-М данске производње.

О словеначкој тајној операцији у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА