Најновије

Једина фреска на свету на којој Исус Христ држи мач, налази се у Србији и шаље опомену сваком непријатељу

О њој су испричане бројне легенде

Фото: Јутјуб

Једина фреска на свету на којој Исус Христ држи мач, налази се у Србији, тачније у метохијском манастиру Високи Дечани (црква Христа Пантократора из XИВ века). На њој је насликан Исус Сведржитељ који у руци држи мач уместо књиге.

У Метохији је код српског народа сачувана легенда да се у смртном часу краља Стефана Дечанског (ктитора манастира) који је у младости устао против свог оца, краља Милутина, а касније стајао немоћан пред сином "царем Срба и Грка" - Душаном Силним, над целом земљом Србијом зачуо јаук поруке из које се само једна реч отргла и винула према његовој задужбини.

Када је као ватрена птица слетела на крст манастира, међу његовим зидовима зачуо се звекет оружја. Верује се да се баш тада, књига у руци Христа Сведржитеља претворила у мач.

Друга легенда нас води у "турско време", када су освајачи са истока застали пред Високим Дечанима да опљачкају и поробе оно што је припадало српском цару, Богу и народу. У том тренутку, света књига је пала на под и одмах се узнела на олтар, док је сам Христос Пантократор узвитлао мачем да одбрани хришћанску светињу.

Од тада на Косову и Метохији постоји веровање да мач у Христовим рукама представља место на којем ће доћи до пресудне битке између хришћанства и оних који нападају хришћанство и његове светиње.

Велики Вагнеров плен погледајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА