Најновије

ЗВАНИЧНА МОСКВА: Окончано доба безбедности у Северној Европи

Приступање Финске НАТО-у и напори Шведске са циљем придруживања Алијанси окончали су доба безбедности у Северној Европи, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова за радио-станицу Спутњик.

НАТО и Русија (Илустрација: Рускаја Весна)

Коментаришући проширење НАТО-а на земље Северне Европе, Захарова је напоменула да САД одавно "на маргинама Безбедносне конференције у Минхену промовишу све што уништава европску безбедност".

- Заправо, то је оно што се догодило Северној Европи. Неутралност ових земаља гарантовала им је "ауру сигурности". Потез да се оне увуку у НАТО окончао је то доба - истакла је Захарова.

Она је нагласила да амерички званичници настављају да долазе у Европу са сасвим другог континента да проповедају о безбедносним питањима, вођени опортунистичким интересима који немају везе са безбедношћу Европе, пренео је ТАСС.

Хелсинки и Стокхолм предали су заједно захтеве за учлањење у НАТО у мају прошле године, али је процес блокирала Анкара, која захтева да две нордијске земље изруче одређене појединце које Турска терети за тероризам и умешаност у неуспели војни пуч у тој земљи 2016. године. Осим тога, Анкара захтева да се укине ембарго на испоруку оружја Турској.

Како би се решили поменути проблеми, Турска, Финска и Шведска потписале су меморандум у којима се наводе конкретни поступци за које Анкара сматра да нордијске земље треба да заврше.

Парламент Турске усвојио је у четвртак, 30. марта, закон о ратификовању протокола за чланство Финске, која је јуче званично постала 31. чланица НАТО-а.

О претњи за Санкт Петербург прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА