Најновије

НЕМА САРАДЊЕ! Путин рибао амбасадоре САД, Данске и Норвешке

Руски председник Владимир Путин очитао је јуче лекцију Америци и чланицама ЕУ. Он је приредио пријем у Кремљу за 17 нових амбасадора у Русији, међу којима су били и дипломате САД и европских земаља, а свакоме понаособ рекао је шта од њих очекује.

Фото: kremlin.ru

Тако је амбасадорки САД поручио да се не меша у унутрашње послове Русије и објаснио јој да је Вашингтон крив за све што се дешава у Украјини. Од Данске је тражио да спроведе истрагу о терористичком нападу на гасоводе "Северни ток 1 и 2", а од Норвешке да не заборави да су север те земље 1944. совјетски војници ослободили од нациста.   

Дубока криза

Путин се на церемонији преузимања дипломатских акредитива од нових амбасадора није трудио да направи пријатну атмосферу. Новој америчкој дипломатској представници у Русији Лин Трејси рекао је да односи између њихове две земље не могу да се опишу другачије, осим да се налазе у дубокој кризи. 

- Односи између Русије и САД, од којих директно зависе глобална безбедност и стабилност, пролазе, нажалост, кроз дубоку кризу. Њени корени леже у фундаментално различитим приступима у стварању савременог светског поретка. Знам да се можда нећете сагласити са мном, али не могу да не кажем да је америчка употреба таквих метода у спољној полици, попут 'обојених револуција', које су довеле до пуча у Кијеву 2014, на крају резултовала актуелном украјинском кризом. Допринела је на негативан начин и деградацији руско-америчких односа - рекао је Путин Трејсијевој. 

Он је додао да је одувек заговарао изградњу веза са САД на принципима једнакости, поштовања суверенитета и интереса, као и немешања у унутрашње послове. 

- Водићемо се тим принципима и убудуће - истакао је Путин. 

Новом данском амбасадору Јакобу Хенингсену руски председник је поручио да Москва жели да спроведе међународну истрагу напада на "Северни ток", те да се нада да ће Копенхаген то подржати. 

- Прво бих желео да поменем диверзије на гасоводима 'Северни ток 1 и 2', које су се догодиле у септембру. Надамо се да ће Данска подржати наш предлог за формирање међународне независне комисије, која би установила све околности - казао је Путин преузимајући акредитиве данског амбасадора. 

Осталима топло пожелео добродошлицу

Путин је јуче примио акредитиве и других амбасадора, међу којима су биле дипломате Мексика, Ирака, Сирије, Брунеја, Камбоџе, Гвинеје, Зимбабвеа, Хондураса и Омана. Свима њима је, за разлику од западних амбасадора, срдачно пожелео добродошлицу у Русију. 
Рекао им је да се односи њихових земаља са Москвом развијају у правом смеру, те да се нада да ће бити још бољи. 

Истичући да Русија и Данска имају дугу историју, неких 530 година, Путин је подсетио да су једном и владајући монарси две земље били у сродству. 

- Као што знате, супруга цара Александра ИИИ Марија Фјодоровна била је Данкиња. Наше земље су увек биле блиске историјски и понашале се као добри суседи на Балтичком мору. Нажалост, данас се ситуација може описати као буквално турбулентна захваљујући нападу на 'Северни ток', који се догодио код данског острва Борнхолм - рекао је шеф Кремља. 

Нема сарадње

Кад је реч о Норвешкој, Путин је рекао да су слични проблеми препрека за добре односе између Русије и те земље. 

- Данас су наши односи сведени на минимум. Сарадња на важним међународним и регионалним питањима, укључујући Арктик, који је значајан за обе земље, потпуно је замрзнута. То није у интересу наших народа - казао је Путин норвешком амбасадору Роберту Квилеу. 

Руски председник је истакао да су данашњи односи Норвешке и његове земље супротни од деценијских конструктивних веза, подсетивши на то да су хиљаде совјетских војника дале своје животе за ослобођење северног дела Норвешке од нациста 1944. 

Путин је примио и акредитиве представника ЕУ у Русији Роланда Галаража, којем је рекао да веома жали што су односи Москве и Брисела нарушени. 

- Разлог за то је што је ЕУ напустила оригинални циљ европске сарадње и интеграција и започела геополитичко супротстављање Русији - навео је Путин. 

УКРАЈИНЦИ ПОНОВО ГАЂАЛИ НУКЛЕАРКУ: Дрон пао у енергодару (ВИДЕО)

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА