Најновије

Анђелковић: Вучић је свестан да је СНС истрошен, а чланови деморалисани

„Вучића не плаши већ постојеће опозиционо бирачко тело. Њему страх улива све веће разочарење дела његових присталица и активирање пасивне, често аполитичне Србије. Многи почињу да схватају да у земљи у којој власт стоји иза недела каква су се десила у Савамали, у којој државни врх ствара атмосферу скоро инквизиционог прогона неистомишљеника, у којој највулгарнији медијски садржаји постају огледала културне политике, а криминалци идоли младих – постоји потенцијал за много више масовних злочина од оних који су се претходних дана десила. Ненормална друштвена клима коју систематски генерише режим, стиче се утисак, призива страхоте“ , истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Он додаје да је све више оних, који не мисле много о политици, или су из интереса погнули главе и на неки начин пришли владајућем СНС-у, а који почињу да увиђају да све што се дешава у друштву и њих може опако да погоди.

„Што се тиче Вучића, он као крајње вешт властодржац, увиђа опасност која по њега и његову власт лежи у дубинским таласањима популације на коју се ослања, или коју је пасивизирао. Стога сада жели да демонстрира моћ усиљеним окупљањем, уз сву могућу државну логистику, што већег броја присталица на свом (контра)митингу. Тиме жели да постигне више циљева. Да покаже да има велики број људи уз себе како би, ако убрзо дође до ванредних избора, имао покриће са вероватно најдрскију изборну крађу у нашој новијој историји. Друго, да поколебане структуре силе (полицију, жандармерију, војску, БИА) охрабри слањем живе поруке да нису сами тј. да се власт не ослања само на њих, већ да и даље има присталице у грађанству“, објашњава Анђелковић.

То је, истиче, тест функционалности аутократског механизма самозваног господара Србије. Слично важи и за страначке функционере нижег и средњег реда. Они гледају колики су Вучићеви капацитети да и даље окупља велики број грађана и од тога зависи да ли ће остати на броду, који већ почине да пропушта воду. Од утиска који стекну зависи да ли ће помоћи да брод буде закрпљен, или ће почети да беже са њега и тако убрзају његово потонуће.

„Коначно, лидер СНС-а добро зна да у кризним тренуцима, поготово када почиње и процес деморализације, људе је корисно натерати да што више раде и мање мисле. Форсираном мобилизацијом странке, без чега није могуће да се организује огроман митинг какав је Вучић најавио, људи се терају да поново буду робови на изградњи пирамиде. То може да буде такође фактор консолидације начете странке и њеног бирачког тела“, објашњава саговорник и додаје да је Вучићу важно да се тај митинг одигра што пре, јер је свестан да је СНС већ истрошен и да му и пре низа трагедија које су се десиле, рејтинг полако, али сигурно падао.

Уз то, како каже, над главом му лебди и црни облак косовске капитулације. Они којима је у Вашингтону и Бриселу обећао да ће тај процес довести до краја, сада му са све мање стрпљења стоје иза леђа и гурају га да учини последњи корак. Опет, Вучић зна да би то представљало најгрубље, на граници својеврсног државног удара са врха, кршење Устава, и да потенцијално отвара унутрашњу Пандорину кутију из које може да изађе велика опасност по његов режим.

„Због свега тога, наумио је да се пресели на место шефа покрета који прави, а који заправо није ништа друго него већ постојећа (предизборна) коалиција око СНС, док би председник те странке постала нека марионета налик Ани Брнабић (а можда и она лично). Тако би Вучић на ту особу пребацио одговорност за све оно што раде страначки функционери који би дефинитивно Албанцима препустили наше преостале позиције у вези са Косовом и Метохијом, јер председник странке усмерава њихов рад. А Вучић би се представљао као наша енглеска краљица, која тек има координациону и саветодавну функцију на челу тек новоствореног покрета“, наводи саговорник Данаса и додаје да би Вучић тако свакако олакшао своју позицију у условима када Србији сервира тек напола скувану косовску жабу.

Вучић схватио да је за њега опасно да се повуче са чела СНС

Он истиче и да је првобитне лукаве Вучићеве планове заправо пореметила трагедија која се догодила протекле недеље и све оно што ју је пратило. У таквим околностима, како каже Анђелковић, за њега постаје много опасније да се повлачи са позиције где је права власт на ону, одакле би двоструко индиректно управљао.

„Осећање страха и деморалисаност могу да доведу до тога да Вучићева села (српска верзија Потемкинових кулиса) почну да се распадају по саставним деловима оног момента, када он почне да реализује све што му је до јуче деловало рутински. Да би покушао то да спречи, Вучић баш 26. маја, дан пре, како је рекао, великих страначких промена, жели да демонстрира силу преплављањем улица и градова Београда великим бројем оних које још може да покрене“, закључује Анђелковић.

Оборен Су-25, борбе дуж целог фронта, погођена складишта муниције

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА