Најновије

МОЋНО ОРУЖЈЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: АПОС први српски аутоматизовани противоклопни систем (ВИДЕО)

АПОС је стационарни бежични даљински управљани савремени систем за блиску противоклопну борбу.

Фото: Принтскрин

Аутоматизовани противоклопни систем АПОС развијен је у Војнотехничком институту. 

АПОС је стационарни бежични даљински управљани савремени систем за блиску противоклопну борбу. Намењен је за ефикасну заштиту тенкопролазних праваца, као и за тактичко уништавање утврђених објеката.

Основна намена му је да замени војника-нишанџију у веома опасном задатку, блиском прилазу непријатељском тенку (до 250 м) ради лансирања ракете. Овај систем омогућава осматрање, нишањење и лансирање са удаљеног и безбедног командног места до 1000 м од наступајућих тенкова.

Систем је модуларног типа, са једноставном променом намене и врсте наоружања. Може се користити у свим временским условима. Системом се
управља бежично са могућношћу једноставног увезивања у комадно-информациони (Ц4И) систем вишег нивоа. Са једног командног места могуће је управљати са неколико десетина идентичних или разнородних система. 

Систем се састоји од противоклопног ракетног система М91 120 мм са осматрачко-нишанском камером, подсистема за покретање по правцу и елевацији и телекомуникационих модула. Све ове компоненте се преко одговарајућих носача постављају на троножац поред којих стоји и кутија са акумулатором за напајање система.

Системом се управља даљински, бежично са комадног места удаљеног до 1000 м. Командно управљачки пулт се састоји од управљачке конзоле са телекомуникационим модулима и лаптоп рачунара који служи за контролу камере и бирање начина рада камера (осматрање-нишањење). Камера има претходно дефинисане модове зумова за осматрање и нишањење на 100, 200 или 300 м. Простим избором са менија, камера се аутоматски поставља у тражени мод. Управљање платформом и оруђем се врши са командне конзоле. Постоји могућност подешавања аутоматског рада – покретања по правцу када се платформа континуално креће по правцу. Додиром на командну палицу аутоматско кретање престаје и враћа се контрола на палицу.

Украјински тенкови кренули ка руској граници, у колони и НАТО оружје

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА