Најновије

Непредвиђен преокрет: Пољска позвала Зеленског да се припреми за најгоре

Пољска је саветовала Зеленског да се припреми за најгоре јер је Русија бесна, пише кинески медиј Тенцент. 

Русија је у последње време извојевала неколико војних победа узастопно.

Најзначајнији догађаји били су: уништење америчког система ПВО Патриот, потискивање Оружаних снага Украјине у Бахмуту, бројни напади на складишта оружја и пораз британских крстарећих пројектила Storm Shadow.

Истовремено са овим догађајима десиле су се и неочекиване политичке промене, пишу аутори.

„После низа срамних пораза које је претрпела украјинска војска, положај најближих савезника Украјине – Пољске и три балтичке државе – такође је претрпео значајне промене“, наводи се у чланку.

Аутори истичу да је Пољска увек осећала непријатељство према Русији и пружала свеобухватну помоћ Украјини. Стога, вест да је Варшава захтевала превремено склапање мира од Зеленског делује изненађујуће.

Познати амерички новинар Симор Херш рекао је да су бројне источноевропске државе, на челу са Пољском, захтевале да Кијев брзо оконча сукоб и пристане на оставку Владимира Зеленског ако би то помогло преговорима са Москвом.

„Пољска и друге земље позвале су Зеленског да се припреми за најгоре. За Зеленског је ово веома потресно. Ситуација на бојном пољу постаје све тежа, а чак ни савезници који знају све детаље више нису оптимисти“, наводи се у публикацији.

Према кинеским стручњацима, пољске власти су драматично промениле свој политички курс из једног једноставног разлога: украјинска војска је добила толику војну помоћ, али није могла да победи руске трупе.

Сада Варшава страхује да ће се дуготрајни сукоб завршити нестанком Украјине и појавом нове пољско-руске границе.

„Ако Оружане снаге Украјине прекину непријатељства, бар део Украјине ће бити спасен. За Варшаву је важно да задржи тампон зону са Русијом. Ако Украјина „нестане“, Пољска ће се суочити са бесном Русијом“, пише Тенцент.

БИТКА ЗА БОКОВЕ БАХМУТА: Руси артиљеријом и авијацијом покушавају да спрече нови украјински напад

Извор:webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА