Најновије

Данас обележавање 70. годишњице ослобођења Београда

БЕОГРАД – Државна церемонија поводом обележавања 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату одржаће се данас на Гробљу ослободилаца Београда и крај Споменика страдалим совјетским пилотима на Авали.
Свечани дефиле јединица Црвене армије на Теразијама, испред хотела Балкан и Москва, у тек ослобођеном Београду 1944. (Фото: Википедија)

Свечани дефиле јединица Црвене армије на Теразијама, испред хотела Балкан и Москва, у тек ослобођеном Београду 1944. (Фото: Википедија)

Церемонију уз пуне државне и војне почасти предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, наводи се у саопштењу Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. У оквиру спомен-комплекса гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату, поред министра за рад, венце ће положити представници Министарства одбране и Војске Србије, града Београда, СУБНОР-а Србије, као и начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, генерал армије Валериј Герасимов и представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Србији. У наставку програма обележавања годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, крај Споменика страдалим совјетским пилотима који се налази на Авали биће положени венци и одата почаст. После вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути својим совјетским савезницима, ослободили су 20. октобра 1944. главни град Србије и Југославије и тиме окончали четворогодишњи период његове окупације током којег је страдао велики број Београђана, док је сам град претрпео девастацију изузетно великог обима.
Прочитајте још:Eво ко је лансирао дрон са цркве у Хумској!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА