Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋЕ БРОЈКЕ: Откривно колико је цивила погинуло у ратним злочинима у Донбасу 2014. године

Преко 126 хиљада становника Донбаса признато је као жртве злочина украјинске војске од 2014. године, рекао је Александар Бастрикин, председник Истражног комитета Русије, у интервјуу за РИА Новости.

Донбас (Фото: РИА Новости)

„Више од 9.500 цивила је рањено у оружаном сукобу, више од 5.000 цивила је погинуло. У овом кривичном предмету је испитано преко 259.000 људи, више од 126.000 људи је препознато као жртве, укључујући око 24.000 малолетника“, рекао је он.

Осим тога, додао је шеф Истражног комитета, штета коју су украјински националисти нанели цивилној инфраструктури Доњецке и Луганске Народне Републике процењује се на најмање 228 милијарди рубаља.

"Истрага је анализирала разарања у Мариупољу, Рубижном, Северодоњецку, Шчастју, Красном Лучу, Стаханову, Кировску, Алчевску, Лисичанску и низу других насеља. Истовремено се наставља процена штете на другим објектима", рекао је Бастрикин.

Према речима шефа Истражног комитета, укупно од 2014. године руски истражитељи су отворили скоро три хиљаде кривичних предмета о злочинима Украјине у Донбасу. Окривљени у тим предметима су 716 људи, укључујући војни и политички врх Украјине, чланове радикалних националистичких удружења, представнике безбедносних структура.

У оквиру општег случаја о употреби забрањених средстава и метода ратовања од стране украјинске војске, повезана су 1.284 кривична предмета – реч је о гранатирању тактичким ракетама Точка-У, разним вишецевним ракетним системима и тешком наоружању.

О стању у Бахмуту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА