Најновије

ПРЕДАВАО САМ ИСТОРИЈУ У „РИБНИКАРУ“: Сада нам не освајају територије, већ умове! Деца постају „мали фараони“! 

Баш у том кабинету историје где се нажалост десио тај злочин, наставница је мало повишеним тоном опоменула једног ученика који је шапутао на часу. И он је њој прилично дрско рекао: „Не можете тако да ми се обраћате, јер ја знам своја права“, изјавио је историчар и писац Милан Бојић, аутор дечије књиге „Срби против НАТО“, који је предавао историју у више школа, а између осталих и у основној школи „Владислав Рибникар“ на Врачару, где се десио незапамћени злочин када је 13-огодишњак из пиштоља побио осморо својих другара и чувара школе. 

Бојић је, гостујући у емисији Луча на каналу Прави одговор, казао да, када је видео такав одговор ученика, у том моменту, како је рекао, као муња му је синула мисао да такав начин васпитавања деце не може бити добар. 

- Школа „Владислав Рибникар је школа која има иновативне методе, у складу са светским токовима и тенденцијама „демократских друштва“. Суштина те наставе је нова педагогија, да према деци имамо однос тако да она имају своја права. Мада, у све школе се уводи тај начин рада, права без обавеза, без дисциплине. Ово је само једна од последица баш таквог рада са том децом – указао је он. 

Према његовом мишљењу, читав систем се урушава, оваквим школством се стварају „мали фараони“, а уместо да родитељи васпитавају децу, сада деца „васпитавају“ родитеље. Бојић се сложио да су већина деце и даље добра деца, а мањина је та која је лошег васпитања и све екстремнија, али је изразио бојазан да та мањина не прерасте у већину, ако овако наставимо. 

Он је критиковао то што нам странци раде уџбенике, и што се ти уџбеници штампају у историјски гледано непријатељским земљама. 
- Савремене теме се обрађују јако лоше. Глобализам се представља као нешто позитивно, амерички терористички напади у свету се умањују... – казао је.

Упитан како је предавао кад наиђе на лекцију у којој пише: „Данак у крви је био прилика за напредовање“, да ли предаје супротно томе, или прескочи тај део, одговорио је: 

- Не дао Бог да то прескочим, ја бих саучествовао у томе. Обично на тим часовима деца плачу и може у уџбенику да пише шта год, али они су кроз ту емоцију научили за цео живот какав је то био злочин – казао је Бојић. Он је открио и на који начин им је износио предавање око данка у крви, а што је имало за резултат да деца заплачу.

Било је речи о стиховима у нашим песмама које величају дрогу, криминал, насиље, о ријалитијима који дају сличан пример, о негативним херојима, криминалцима и старлетама који су узори младих, те и о утицају Тик-тока који је кинески производ, али је у Кини забрањен, односно постоји под другим именом и садржајем, и са бројним ограничењима за децу... 

Детаљније о свему погледајте у емисији на Јутјуб каналу Прави одговор.

Мапу јуриша '’Вагнера'’ и руске војске погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА