Најновије

КРЕМЉ ОТКРИВА: Каховска брана срушена 6. јуна америчким Хајмарсима!

Москва (Фото: Јутјуб)

Москва (Фото: Јутјуб)

МОСКВА – Брана Каховске хидроелектране уништена је 6. јуна као резултат „методичних напада Оружаних снага Украјине“ током дугог временског интервала, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Како је саопштило министарство, информације о минирању бране и објеката Каховске хидроелектране од стране украјинске војске први пут су се појавиле 15. септембра 2014. године – тада је то пренела агенција Военкор.Инфо. Јавили су да су Оружане снаге Украјине минирале хидроелектрану како би избегли њено заузимање.

Када је Каховска хидроелектрана прешла под контролу Русије (другог дана специјалне операције), она није била минирана, али су током повлачења украјински сапери минирали капије на Севернокримском каналу, експлозија је ипак била избегнута, додаје Министарство спољних послова.

Након тога, према наводима министарства, Оружане снаге Украјине почеле су редовно да гранатирају станицу – од јула до новембра 2022. године хидроелектрана је била мета напада најмање 28 пута.

Министарство је нагласило да је само из Хајмарса у лето-јесен 2022. године испаљено преко 300 пројектила на станицу.

Министарство спољних послова цитирало је генерал-мајора Оружаних снага Украјине Андрија Коваљчука, који је у децембру 2022. изјавио: „Украјинци су извели пробни напад Хајмарсима на једну од капија Новокаховске бране, направивши три рупе у металу да би видети да ли би вода Дњепра могла да порасте довољно, да блокира руске прелазе, али да не поплави оближња подручја. Тест је био успешан".

Министарство је такође цитирало начелника Новокаховског округа Владимира Леонтјева, који је још у марту 2023. године рекао да је хидроелектрана, не само изложена сталном гранатирању, већ да су диверзанти редовно покушавали да уђу на њену територију и брану. Према његовим речима, украјински снајперисти су били активни у зони хидроелектране, спречавајући радове на поправци и одржавању хидрауличких објеката.

Погледајте ОВДЕ како немачки тенкови Леопард горе на гомили! 

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА