Најновије

ИСПОРУЧИТЕ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ УКРАЈИНИ: Кијев то мора да има

Оно што би Бајден требало да уради јесте да јасно каже Русији да ће свака употреба нуклеарног оружја против Украјине довести до тога да САД обезбеде исту врсту нуклеарног оружја Украјини, закључује бивши званичник Пентагона.

Сједињене Државе имају нуклеарно оружје, јер је оно ефикасно средство одвраћања. Исто право, закључује Мајкл Рубин, требало би да има и Кијев.

Страх од нуклеарног рата са Русијом дуго је диктирао потезе Беле куће у Украјини, пише Мајкл Рубин, бивши званичник Пентагона, а данас сарадник Америчког института за предузетништво (АЕИ), за портал "19фортифајв".

Бајденова администрација, како наводи, фокусирала се на испоруке оружја, избегавајући да Кијеву испоручи оружје дугог домета из страха да би Украјина могла да га употреби у самој Русији.

Истом логиком се руководило и првобитно одбијање Бајденове администрације да Кијеву испоручи ракетни систем ХИМАРС, тенкове "абрамс" или авионе Ф-16. Само политички и дипломатски притисак, тврди Рубин, убедио је Бајдена да преокрене курс.

Страх Вашингтона од реаговања Русије у току конфликта у Украјини је само растао. Уколико Русија буде понижена, сматра Рубин, она би могла да узврати тактичким нуклеарним оружјем. Неки, попут бившег државног секретара Хенрија Кисинџера, позивали су на компромис, у којем би се Украјина одрекла Крима и других територија.

Рат је сада на прекретници, сматра Рубен. Уништена је брана Каховка. Цурење обавештајних података сугерише да је Украјина вероватно стајала иза напада на гасовод Северни ток 2, додаје он. Украјинске специјалне снаге су вероватно одговорне и "за дрски напад дроном на Кремљ."

Са украјинском офанзивом, која је у току, како наводи, претња да би Русија могла да употреби тактичко нуклеарно оружје постаје све већа, а било би неправедно за то кривити Кијев.

САД желе ескалацију, не споразум
Препустити Русији победу, тврди Рубен, било би неразумно.

"Уколико би се Русија приближила победи, руске провокације би се само појачале, не само против Украјине, већ и против Молдавије или балтичких држава. За Бајдена, питање сада гласи: како одвратити Русију од употребе тактичког нуклеарног оружја и како одговорити уколико га Русија прва употреби", наводи он.

Ако употреба нуклеарног оружја промени ток рата, наведе Запад на поделу Украјине или Русији омогући потпуну победу, како сматра, дугорочне последице по међународну безбедност биле би ужасне.

Успешна употреба тактичког нуклеарног оружја означила би преседан у међународним односима. Исто би било и са многим силама другог реда, које би настојале да набаве тактичко нуклеарно оружје, које би користиле против својих ривала. Међународна нестабилност би се само повећала на ниво који није виђен од почетка Другог светског рата.


Запад своју нуклеарну политику, наводи Рубен, треба да заснује на реалности.

"Као и током Хладног рата, најбољи начин да одвраћања од употребе нуклеарног оружја је демонстрирање спремности да се оно користи", наводи бивши амерички званичник.

У Будимпештанском меморандуму из 1994. Сједињене Државе и друге земље гарантовале су суверенитет Украјине у замену за одузимање нуклеарног оружја. Двадесет година касније, када је Русија повратила Крим, председник Обама је показао да обећања САД немају много смисла.

Време је да се ово преокрене. Једноставна чињеница је следећа: САД имају нуклеарно оружје, јер је оно ефикасно средство одвраћања. Исто право, закључује Рубин, требало би да има и Украјина.

КРЕЋУ ДУЖ ОБАЛЕ: Жесток обрачун на границе Доњечке и Запорошке области

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА