Најновије

ПЕНТАГОН НЕ СТАЈЕ: Директна саботажа Русије

Пентагон спрема ново допуњавање залиха и пошиљки у знак подршке борби Украјине против Русије, објавио је Глас Америке, позивајући се на анонимне званичнике.

Нови пакет војне помоћи вредан 325 милиона долара биће наводно објављен на предстојећем састанку НАТО-а.

Амерички секретар одбране Лојд Остин и председник Здруженог комитета начелника штабова САД Марк Мили ове недеље посећују Брисел како би присуствовали састанцима НАТО-а. Један од скупова биће такозвана Украјинска одбрамбена контакт група, главно тело за координацију испоруке оружја Кијеву Вашингтона и његових савезника.

Опрема вредна 325 милиона долара ће укључивати оклопна возила „страјкер” и „бредли” која „могу да замене она оштећена и уништена у украјинској контраофанзиви која је тренутно у току“, изјавили су у извори одбране агенцији коју финансира америчка влада.

Поред нових оклопних возила, нови пакет ће укључивати муницију за националне напредне ракетне системе земља-ваздух (НАСАМС) и артиљеријске ракетне системе високе покретљивости (ХИМАРС), изјавили су извори.

Предстојећи пакет помоћи је чак 40. те врсте од почетка руско-украјинског сукоба у фебруару 2022. Вашингтон је издвојио преко 100 милијарди долара за потрошњу у вези са Украјином, укључујући још око 40 милијарди долара директне помоћи.

Пентагон је прошле недеље најавио издвајање додатних 2,1 милијарду долара за оружје за Украјину, иако оружје у том пакету мора бити произведено, а не извучено из америчких залиха.

Блумберг је сугерисао да ће можда проћи месеци или године пре него што министарство уговори оружје, које долази под заставом Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини.

Кијев је већ започео своју дуго очекивану контраофанзиву, супротстављајући своје тенкове и друго оружје које је обезбедио Запад против руских одбрамбених позиција. До сада је тај покушај био углавном неуспешан и скуп, што су признали чак и неки медији који су наклоњени Украјини.

С обзиром на то да на фронту нема независних извора, док украјинске власти не износе много детаља, немогуће је проценити да ли Украјина пробија руску одбрану у покушају да потисне окупационе снаге.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је у току напад украјинских снага из четири правца. Према његовим речима, Украјинци трпе катастрофалне структурне губитке, док су неповратни губици Русије 10 пута мањи у односу на Кијев који спроводи контраофанзиву.

„Реч је о контраофанзиви великих размера у коју су укључене резерве које су припремљене за то. Она је у току од 4. јуна и траје и даље. Противник није имао успеха ни у једном правцу. Они трпе велике губитке“, рекао је Путин, прецизирајући да су губици Украјине у људству током контраофанзиве „близу катастрофалним“.

Како је прецизирао, Кијев је изгубио 25-30 одсто технике која му је испоручена из иностранства.

"Баш лепо горе оклопна возила „бредли”” и тенкови „леопард”, као што смо и претпостављали", прокоментарисао је он.

Путин је навео да је Кијев током контраофанзиве изгубио 160 тенкова и 360 оклопних возила.

Русија је, пак, током одбијања украјинске контраофанзиве изгубила 54 тенка, али се део њих може поправити, рекао је Путин.

Влада у Кијеву није објавила своја кретања на бојном пољу, али су њене снаге извеле велики напад тенковима и оклопним возилима у јужном региону Запорожја. Русија је саопштила да је осујетила почетни напредак Украјине, задржавши територијални статус кво.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је са војним лидерима разговарао о тактици и успесима али није изнео много детаља.

Украјински званичници месецима су причали о контраофанзиви док су мобилисали јединице које је обучавао Запад и прикупљали ново оружје од Сједињених Држава и европских савезника.

Русија упозорава да преплављивање Украјине оружјем само повећава цену рата, али неће променити његов исход.

УХАПШЕН ДОНАЛД ТРАМП

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА