Најновије

ШТА ЧЕКА ТРАМПА ВЕЧЕРАС У 21: Одмазда долази

Федерални случај против бившег председника стигао пред суд.

Бивши амерички председник Доналд Трамп требало би данас да се први пут појави у савезној судници како би се суочио са оптужбама да је незаконито задржао поверљива документа која се тичу националне безбедности након што је напустио Белу кућу.

Очекује се да ће кратко "историјско" саслушање привући гомилу присталица и противника бившег председника, саопштиле су власти. Новинари и телевизијске екипе заузели су положаје испред зграде федералног суда у Мајамију, где су се већ окупиле Трампове присталице, пише "Волстрит џорнал".

Трампово саслушање је заказано за 15 часова по локалном времену (21 час) пред судијом за прекршаје који ће га, како се очекује, обавестити о оптужбама против њега и одредити датум следећег рочишта.

Слична саслушања одвијају се у хиљадама судница сваког дана. Али је Трампово појављивање показатељ да је федерални кривични поступак без преседана против бившег председника стигао до суда у тренутку када се председничка кампања захуктава, пише "Волстрит џорнал".

Трамп, фаворит за републиканску председничку номинацију, обратиће се новинарима касније данас из свог голф клуба у Бедминстеру, Њу Џерси. Трамп је раније навео да је оптужница политички мотивисана и позвао своје присталице да га подрже пред судом у Мајамију, али и да дају доприносе његовој председничкој кампањи.

Трампу су подршку пружили бројне присталице, познате личности и политичари, укључујући и Кимберли Гилфојл, вереницу његовог сина Доналда Трампа млађег, која је објавила Трампову слику на Инстаграму са поруком "Одмазда долази".

Званичници Мајамија саопштили су да су појачали присуство полиције у центру града и да су радили заједно са федералним органима за спровођење закона на планирању догађаја. Саслушања у неповезаним случајевима у истој згради померена су како би се избегла гужва, а канцеларија америчког тужиоца је позвала особље да ради од куће.

Трамп се суочава са 37 тачака оптужнице по седам различитих оптужби, укључујући намерно задржавање информација о националној одбрани, скривање досијеа, лажне изјаве и заверу ради ометања правде. Све се односи на његово руковање документима у његовом одмаралишту Мар-а-Лаго на Флориди.

Поред Трампа оптужен је и његов сарадник Волт Наута, који је отишао да ради у одмаралишту Мар-а-Лаго након што је радио у Белој кући. Наута се одвојено суочава са оптужбом за лажне изјаве, а такође би требало да се појави пред судом у уторак у Мајамију.

Појављивање у уторак биће Трампово друго појављивање у судници откако је изгубио председничку функцију. Он је оптужен у априлу због давања новца порно звезди која је тврдила да је имала аферу са њим. И том приликом биле су појачане мере безбедности али су окупљени демонстранти били мирни.

Федерални тужиоци у петак су открили детаљну оптужницу од 49 страница, укључујући фотографије у боји, у којој се наводи да је бивши председник држао документа за које је знао да не би требало да их има у свом поседу, поделио их са другима и наредио особљу да му помогне да их сакрије од власти.

У тајним документима која је, како се тврди, Трамп држао у кутијама у купатилу, плесној сали, спаваћој соби и на другим местима посу информације о америчким и страним војним и оружаним капацитетима, америчким нуклеарним програмима, потенцијалној рањивости САД и њених савезника на војни напад и плановима за могућу одмазду као одговор на страни напад, наводи се у оптужници.

ПУТИН СА НОВИМ ИНФОРМАЦИЈАМА: Баш лепо горе "леопарди" и амерички "бредли"

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА