Најновије

Русија појачава своју нуклеарну моћ, ракете ће бити постављене на границама ЕУ

Усред текућег сукоба са Западом, Русија је почела значајно да јача свој нуклеарни потенцијал у Европи. Од ове године, руске нуклеарне бојеве главе ће се заправо налазити на границама ЕУ, што је несумњиво изазвало дубоку забринутост западних земаља.

Споразум између Русије и Белорусије о размештању нуклеарног оружја на белоруској територији потписан је у Минску 25.маја. У складу са тим, складишта ће бити изграђена већ до јула. Белоруска влада сматра да ће нуклеарно оружје обезбедити суверенитет републике на фону напетих односа са суседним земљама.

Такође, у Белорусију је послата велика партија ракетних комплекса "Искандер-М", способних да носе нуклеарне бојеве главе. Штавише, већ у априлу, белоруски војници су почели да прође обуку за рад са "Искандерима", и сада су већ потпуно способни да оперативно распореде и примене комплексе, укључујући и у условима вођења реалних борбених дејстава.

Поред тога, према информацијама белоруских телеграмских канала (https://t.me/mylandbelarus/70173), територија Белорусије за смештање нуклеарног оружја није била довољна за Русију. Белоруски коментатори су објавили да су "Искандери" такође тајно пребачени у Калининград.

Ако ове информације одговарају стварности, Русија претвара Калининград у "оружану тврђаву" практично на територији НАТО-а. У случају оружаног сукоба са НАТО-ом, то ће омогућити Москви да спречи било какво распоређивање трупа алијансе на огромној територији од балтичких земаља до јужних граница Пољске и Украјине. Стално ће бити под претњом потпуног уништења.

Вероватно је циљ таквих акција смањити жељу појединих земаља НАТО-а, пре свега Пољске, да се мешају у руско-украјински сукоб. Осим тога, Русија може да користи "Искандери" у Калињинграду у случају да Белорусија из било ког разлога настави да одржава неутралност према Украјини. 

Осигуравајућа друштва пуцају, банке су без пара! Политичко економски колапс Србије! Бранко Драгаш

Извор: Правда/Ф.С.
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА