Најновије

Русофили у средњој Европи: Велика анкета је показала веома оштре бројке

Према свеобухватном међународном истраживању словачког тхинк-танка Глобсец, Словачка је најсклонија Русији по питањима везаним за сукоб у Украјини. На пример, само 40% Словака верује да је Русија одговорна за рат, а пуних 34% је уверено да је за то крив Запад.

Према истраживању, Словаци су и најмање склони да остану у НАТО-у, а само половина становништва Словачке верује да Русија представља безбедносну претњу.У оквиру истраживања истраживачког центра Глобсец, показало се да у Словачкој има више проруских и антизападних расположења него у другим земљама Централне и Источне Европе.

Питање ко је одговоран за рат у Украјини показало је колико различите земље Централне и Источне Европе доживљавају ситуацију. Док је 71 одсто Чеха уверено да је Русија одговорна за ситуацију, само 40 одсто испитаника у Словачкој сматра да је Русија одговорна за рат у Украјини.

Још 34 одсто сматра да је Запад одговоран за ситуацију, а 17 одсто да је крива Украјина. Пољаци (85%), Литванци (79%) и Летонци (74%) највише криве Русију, док Бугари (44%) и Мађари (54%) најмање криве Москву, заједно са Словачком.
У Мађарској, међутим, изненађујуће, највећу подршку имају украјинске избеглице, где 90 одсто људи сматра да подршку треба наставити. Избеглице такође имају велику подршку у Летонији (82%), Пољској (81%) и Литванији (79%). Подршка је висока иу Чешкој на нивоу од 74%.

У поменутим земљама подршка украјинским избеглицама већа је од осећаја да помоћ Украјинцима иде на рачун сопствених становника.

И по овом питању Словачка се сврстава међу земље мање наклоњене Украјини, када 69 одсто становништва сматра да подршка избеглицама иде на рачун сопствених грађана. Бугари (71%) су најскептичнији према помоћи избеглицама у том погледу.

Русију највише сматрају безбедносном претњом земље које су непосредно суседне Русији, као што су Пољска (88%) и Литванија (94%). Велики проценат људи Русију сматра претњом чак иу Чешкој (79%). У свим земљама које су учествовале у истраживању значајно је порастао број људи који Русију виде као претњу у односу на период пре рата у Украјини.

Мање од половине Мађара (48%) сматра Русију претњом; у том погледу, слична је ситуација и у Словачкој, где је у питању 54% становништва.

Заједно са Бугарском, Словачка је земља у којој најмање становника жели да остане у Северноатлантској алијанси, односно само 58% испитаника. Поред тога, уочава се опадајућа тенденција ка НАТО-у у односу на претходне три године.

Последњих година, због рата у Украјини, тренд раста је напротив видљив у Пољској, где је 94 одсто становништва за останак у НАТО, слично као у Литванији (88 одсто) или Мађарској (89 одсто). Већина Чеха такође жели да остане у алијанси (85%).Словачка је и земља са највећим бројем становника међу посматраним земљама које желе да напусте Европску унију. Док би 28 одсто Словака изашло из уније, остало би само 64 одсто анкетираних.

Изненађујућа је ситуација у Мађарској, где би и поред честих несугласица са ЕУ остало 83% испитаника, што је више него у Чешкој (75% за останак и 11% за излазак).

Треба додати да Словачка опозиција сматра да су резултати фингирани, подршка у Русији је много већа али и овакви резултати стварају велику забринутост саме Европе, истраживање је радила америчка агенција.

ОСВЕТА СРБИЈИ ОДМАХ СТУПА НА СНАГУ! Курти узврађа због хапшења "тзв. специјалаца"

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА