Најновије

Још једна земља жели да уђе у БРИКС

Односи Русије и Алжира су стратешке природе и од посебног значаја, рекао је руски председник Владимир Путин на састанку са председником Народне Демократске Републике Алжир Абделмајидом Тебуном у Москви.

БРИКС (Фото: РИА Новости)

Он је додао Руска Федерација очекује да председник Алжира учествује на предстојећем самиту Русија-Африка у Санкт Петербургу.

"Гледајући унапред, морам да кажем да ће нам бити драго да вас видимо у Санкт Петербургу крајем јула на другом самиту Русија-Африка", рекао је Путин алжирском лидеру.

Путин је додао да су односи са Алжиром од посебног значаја за Русију и стратешког карактера, напомињући да су односи између земаља почели да се формирају још средином 1950-их и да може да се каже да су и тада били стратешке природе.

Руски председник је најавио потписивање декларације, које ће продубити сарадњу и помоћи јачању веза између Русије и Алжира.

"Руско-алжирска сарадња је тренутно заиста вишеструка и има значајан потенцијал за даљи развој. Након разговора, потписаћемо декларацију о продубљивању стратешког партнерства између Русије и Алжира, што ће означити почетак нове, још напредније фазе у нашим билатералним односима", казао је руски лидер.

Напори Руске Федерације и Алжира у мултилатералним форматима, између осталог, доприносе стабилности на светским енергетским тржиштима, казао је руски председник.

"Руско-алжирска координација у оквиру мултилатералних формата и организација је на добром нивоу. Наши напори кроз ОПЕК+ и Форум земаља извозница гаса доприносе стабилизацији светских енергетских тржишта", рекао је.

Тебун: Убрзати улазак Алжира у БРИКС

Председник Алжира је на састанку са руским председником предложио да се убрза улазак његове земље у БРИКС.

"Морамо да убрзамо процес и придружимо се групи БРИКС", рекао је Тебун и напоменуо да треба радити на смањењу зависности од долара и евра.

Он је истакао да притисак страних држава неће утицати на подршку Алжира Русији.

"Захваљујући подршци Руске Федерације сачували смо своју независност која нам обезбеђује оружје, у овим тешким условима", нагласио је алжирски лидер.

БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужноафричку републику. Бројне земље намеравају да се придруже економском блоку.

Лидер Алжира допутовао је у државну посету Русији 13. јуна. Он се јуче састао са руским премијером Михаилом Мишустином, председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко, председником Државне думе Вјачеславом Володином. 

Како је раније саопштено, Тебун ће у петак наставити посету Санкт Петербургу, где ће заједно са Путином учествовати на СПИЕФ-у.

Скандалозну изјаву из канцеларије Зеленског прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА