Најновије

ПРЕДАХ ЗА ВОЗАЧЕ: На колико се одлажу нова правила техничког прегледа?

Возачи у Србији чији аутомобили нису у беспрекорном стању ипак могу да одахну, зато што се строжа правила по питању кочница и издувних гасова на техничким прегледима одлажу за још две године, пишу "Вечерње новости".

Технички преглед (Фото: Јутјуб)

Технички прегледи су ову меру тражили јер у најбоље пракси знају колико аутомобила не би могло да испуни нове више стандарде, а за коначну одлуку се чекало да пресуди Радна група Министарства саобраћаја.

Примена прописа Правилника о подели моторних возила и прикључних возила била је "замрзнута" две године. Пропис је требало да ступи на нагу 5. јула ове године, али су критеријуми за издувне гасове и овалност кочионих дискова такви да велики број возила не би успео да их испуни, наводе "Новости".

За пречишћавање емисија издувних гасова кључни су катализатори или ДПФ филтери. Међутим, ти делови су често скидани, зато што праве проблем у вожњи ако се запуше или су дотрајали и оштећени. 

Дешава се и да сами власници преправе своје возило на тај начин, да су купили такво половно возило или да им је тај део украде.

Уколико би се примениле нове одредбе без измена, такви аутомобили не би могли да се региструју. С друге стране, возила која су направљена без катализатора, не морају да га имају и њихови власници због тога не би имали проблем на техничком прегледу.

Друга спорна одредба односи се на неуједначеност силе кочења, односно овалност, која не сме да буде већа од 20 одсто. Стручњаци сматрају да је тај критеријум превише строг и да се примењује једино у Немачкој, док европском директивом није прописана њихова вредност. 

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА